Γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο στη γάστρα
Ακούγεται σαν ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό γεύμα! Το χωριάτικο λουκάνικο είναι γνωστό για την πλούσια γεύση του και η προσθήκη του στους γίγαντες δίνει ένα ενδιαφέρον twist. Μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα χειμωνιάτικο γεύμα!
Η γάστρα κάνει τη μαγεία της: ψήνοντας σιγά σιγά το φαγητό, οι γεύσεις παντρεύονται αρμονικά και το αποτέλεσμα είναι μια ζεστή, χορταστική και αχνιστή λιχουδιά.
Η συνταγή είναι πανεύκολη: ακόμα και οι αρχάριοι μάγειρες μπορούν να την επιτύχουν με άνεση.
Λίγα μυστικά για ακόμα πιο νόστιμο αποτέλεσμα:
- Χρησιμοποιήστε εξαιρετικής ποιότητας ντομάτες, ελαιόλαδο και λουκάνικα.
- Μην φοβάστε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μυρωδικά, όπως ρίγανη, θυμάρι ή μαϊντανό.
- Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί για να βουτήξετε στην πλούσια σάλτσα.
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για:
- Οικογενειακό γεύμα: θα χορτάσει και θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
- Φιλικό τραπέζι: θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με τις μαγειρικές σας ικανότητες.
- Κρύες χειμωνιάτικες ημέρες: θα σας ζεστάνει και θα σας θρέψει.
Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή! Είναι γευστική, εύκολη και οικονομική. Σίγουρα θα γίνει από τα αγαπημένα σας πιάτα!
Συνοδεύστε το με μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Υλικά
500 γρ. φασόλια γίγαντες
1 κ.γ αλάτι(προαιρετικά)
2 ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 καρότα κομμένα ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη κυβάκια
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
2 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ
1 κ.γ ζάχαρη
5 χωριάτικα λουκάνικα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
1 φύλλο δάφνης
200 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους γίγαντες στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Αν ξέρουμε ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.
Το επόμενο πρωί, τους ξεπλένουμε σε άφθονο τρεχούμενο νερό, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Ανά τακτά διαστήματα αφαιρούμε με μια κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Βράζουμε για 40 λεπτά, στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα στη γάστρα.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το σέλινο,τη πιπεριά και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες,τη ζάχαρη, το μαϊντανό,το αλατοπίπερο,την πάπρικα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Σ ένα άλλο τηγάνι βάζουμε τα λουκάνικα κομμένα κομματάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρώς.
Στη συνέχεια περιχύνουμε τους γίγαντες με τη σάλτσα και βάζουμε και τα λουκάνικα διάσπαρτα με το λαδάκι τους.
Προσθέτουμε την δάφνη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.Κλείνουμε την γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για 45 – 50 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!!!!
Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη