Ψωμάκια brioche 

Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας ξερή μαγιά
1/2 φλιτζάνι (115 ml) χλιαρό νερό
1/4 φλιτζάνι (50 g) ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 φλιτζάνι (115 ml) ζεστό γάλα
1/3 φλιτζάνι (75 g) βούτυρο, λιωμένο (ζυγίστε πρώτα το βούτυρο και μετά λιώστε το)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Ξυσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι, βιολογικό
4 φλιτζάνια (570 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ψωμί, ή περισσότερα αν χρειάζεται
1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα, για γλάσο

Οδηγίες

Σε μια μηχανή ψωμιού ή στο μίξερ, τοποθετήστε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το μέλι. Ανακατεύουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το χτυπημένο αυγό μαζί και μετά προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς μαζί με τo ξυσμα.
Προσθέστε το αλεύρι, 1/4 φλιτζάνι (50 γρ.) ζάχαρη και αλάτι και ανάψτε τη μηχανή (ρυθμίζεται η ζύμη στη μηχανή ψωμιού ή χρησιμοποιήστε γάντζο ζύμης εάν χρησιμοποιείτε μίξερ.) Ανακατέψτε με το χέρι εάν δεν χρησιμοποιείτε μηχανή .

Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδης. Με μίξερ ή με το χέρι, όταν είναι έτοιμη η ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στον πάγκο να φουσκώσει μέχρι να
διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει, χτυπάμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Κόψτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και πλάθετε σε στρογγυλές μπάλες και τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα (ή φύλλο σιλικόνης.)
Ζύγισα τα δικα μου για να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Εάν θέλετε να τα ζυγίσετε ομοιόμορφα, το μεγάλο μέρος είναι 100 γραμμάρια
και το πάνω μέρος είναι 20 γραμμάρια. Αυτό έκανε ακριβώς 9 μπριός με κορυφές. Αν θέλετε να φτιάξετε απλό μπριός χωρίς τοπ, θα καταλήξετε με περίπου 11 μεγάλα ψωμάκια μπριός.

Για την κορυφή, πλάθετε τα κομμάτια ζύμης των 20 γραμμαρίων σε μπάλα και στη συνέχεια επιμηκύνετε τα στη μία άκρη.


Αυτό είναι το τέλος που θα χωθεί στο κύριο μέρος του μπριός.
Μόλις διαμορφωθούν οι μεγάλες και οι μικρές μπάλες, κάντε μια βαθιά εσοχή σε κάθε ψωμάκι μπριός.
Τώρα, σπρώξτε το μακρόστενο μέρος της μικρής μπάλας μέσα στη ζύμη και επαναλάβετε αυτό για όλα.


Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο (μην το ανάβουμε) να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. (Βάζω μια κανάτα με βραστό νερό στο φούρνο για ατμό, για να μην κάνουν κρούστα τα ψωμάκια).

Μόλις διπλασιαστεί σε μέγεθος, αφαιρέστε τα ψωμάκια από το φούρνο και μετά προθερμάνετε στους 175ºC. Αλείψτε απαλά το μπριός με το γλάσο αυγών.
Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, ψήνετε τα ψωμάκια για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε από το φούρνο. Θα έχουν μια όμορφη λάμψη.
Τα τοποθετούμε σε σχάρα ψύξης μέχρι να τα σερβίρουμε. Ελπίζω να απολαύσετε τη συνταγή μου για ψωμάκι με μπριός.
Απολαύστε το όπως θέλετε, αλλά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να φάτε με οτι σας αρεσει εσωτερικα
Μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι μαλακό μπριός και να το βουτήξετε απευθείας σε μια σαλτσα.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΝτοματοκεφτέδες Σαντορίνης – πραγματικά το κάτι άλλο !!!
Επόμενο άρθροΜηλόπιτα με καρύδια και κανέλα