Κέικ Βουτυράτο με υπέροχη γεύση λεμονιού

Eνα παραδοσιακό κέικ. Eλαφρύ αλλά με μεγάλη συνοχή, βουτυράτο και υπέροχη γεύση λεμονιού. Τέλειο ανά πάσα στιγμή! Πραγματικά παραδείσια σε κάθε μπουκιά.

Υλικά

1 φλιτζάνι βούτυρο (226 γρ.)
2 φλιτζάνια ζαχαροπλαστεία (260 γρ.)
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (180 γρ.)
1/2 φλιτζάνι άμυλο πατάτας (90 gr) (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κορν φλαουερ)
6 μεγάλα αυγά (300 γρ. χωρίς τσόφλι)
Ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (5 γρ.)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι αν χρησιμοποιείτε ανάλατο βούτυρο
Φόρμα ελατηρίου (τσερκι) 23 cm

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός ή όρθιο μίξερ χτυπάμε μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
Ενδιάμεσα με μια σπάτουλα ξύστε τις πλευρές για να αναμειχθούν. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού. Ανακάτεψα περίπου 15 λεπτά.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το άμυλο πατάτας, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στρώστε μια φόρμα με λαδόκολλα στο κάτω μέρος. Αφήστε τo χαρτί ψησίματος να προεξέχει περίπου 2.5 εκ γύρω από την περίμετρο της φόρμα (τσερκι).
Στο κουρκούτι βουτύρου/ζάχαρης προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα σε μέτρια ταχύτητα. Βεβαιωθείτε ότι κάθε αυγό έχει απορροφηθεί πλήρως πριν προσθέσετε το επόμενο.


Συνεχίστε να ανακατεύετε, θα έχετε ένα κρεμώδες κουρκούτι. Προσθέστε τα ξηρά υλικά που κοσκινίσατε μια μεγάλη κουταλιά κάθε φορά.
Θα έχει ως αποτέλεσμα ένα παχύρρευστο, αέρινο κουρκούτι
Ρίξτε το κουρκούτι στην φόρμα και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου ψήστε για περίπου 45 με 55 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας.
Μην ανοίξετε το φούρνο για τα πρώτα 30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω και απολαμβάνουμε!!


Ιδανικό για πρωινό ή με τον καφέ σας.

Προηγούμενο άρθροΚασόπιτα Ηπείρου (Αλευρόπιτα)
Επόμενο άρθροΡύζι με λαχανικά