Κέικ γιαουρτιού με γέμιση καρύδι

Συστατικά

Για τη ζύμη:
(2 φλιτζάνια συν 2 κουταλιές της σούπας, 285 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 κουταλάκι του γλυκού (5g) μαγιά στιγμής
1/8 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού (6g) αλάτι.
10 κουταλιές της σούπας, 140 g ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
περίπου 1/4 φλιτζάνι, 60 g ζάχαρη
περίπου 2/3 φλιτζάνι, 140 γρ. απλό γιαούρτι (πληρες ή με χαμηλά λιπαρά)
1 μεγάλο αυγό (55 γρ.), ελαφρά χτυπημένο

Για τη γέμιση:
85 g καρύδια, ελαφρώς καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
περίπου 1/2 φλιτζάνι, 70 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
περίπου 1/4 φλιτζάνι, 60 g ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας, 60 g ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) εκχύλισμα βανίλιας

Για να τελειώσετε και να ψήσετε:
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο με μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, τη μαγιά, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας μια σκληρή λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε ζωηρά το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί για να σχηματίσουν μια ομοιόμορφη πάστα.
Προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου. Σκουπίστε το μπολ που είχε μείγμα αλευριού, αλείψτε ελαφρά με μαγειρικό σπρέι ή βούτυρο και αφήστε το στην άκρη. Χρησιμοποιώντας σπάτουλα και μετα τα χέρια, ανακατέψτε τα μείγματα αλευριού
και βουτύρου μαζί μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα που μοιάζει με καλαμποκάλευρο, για 1 έως 2 λεπτά.
Προσθέστε το γιαούρτι και το αυγό και, χρησιμοποιώντας σπάτουλα και τα χέρια, ανακατέψτε μέχρι να γίνει σφιχτή, ομοιόμορφη ζύμη, περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη στο προετοιμασμένο ελαφρά λαδωμένο μπολ και καλύψτε σφιχτά. Αφήστε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά, μετά τοποθετήστε το στο ψυγείο και αφήστε το να
κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες και έως και 16 ώρες.

Για τη γέμιση:
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και, χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί πηχτή πάστα και να μην μείνει
στεγνό αλεύρι, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Καλύψτε και αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να είναι έτοιμο να συναρμολογηθεί.

Για το τελείωμα και το ψήσιμο:
Βάλτε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Μεταφέρετε τη ζύμη σε καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζετε ελαφρά με αλεύρι πάνω από τη ζύμη. Χρησιμοποιώντας τα χέρια, πιέστε απαλά τη ζύμη σε κύκλο 15 εκ, προσθέτοντας αλεύρι και στις δύο πλευρές της ζύμης όπως χρειάζεται για να μην κολλήσει,
ενώ τσιμπώντας κλεισtε τυχόν μεγαλες ρωγμές στη ζύμη που σχηματίζονται. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοιξτε τη ζύμη σε κύκλο 30 εκ, πάχους περίπου 6 mm.
Τοποθετήστε τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης και, χρησιμοποιώντας καθαρά χέρια και λαστιχένια σπάτουλα, απλώστε σε έναν ομοιόμορφο στρογγυλό δίσκο 12 εκ, αφήνοντας κενό γυρώ γύρω 8 εκ από όλες τις πλευρές. Ξεκινώντας από τη μία άκρη, χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, διπλώστε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση προς το κέντρο. Πιέστε και ενώστε τις πιέτες μαζί για να καλύψει πλήρως τη γέμιση.

Πιέστε το πάνω μέρος της ζύμης απαλά για να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος γύρος 15 εκ.
Αναποδογυρίστε έτσι ώστε η πλευρά της ραφής να είναι στραμμένη προς τα κάτω και, χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, κυλήστε απαλά σε έναν ομοιόμορφο γύρο 22 εκ. Μεταφέρετε προσεκτικά σε μια φόρμα με στεφάνη στρωμένο με χαρτί.
Τσιμπήστε τη ζύμη μεταξύ του δείκτη του ενός χεριού και του αντίχειρα για να σχηματίσετε διακοσμητικά σημεία, σε απόσταση περίπου 2,5 μεταξύ τους.
Αλείψτε ομοιόμορφα το πάνω μέρος και τα πλαϊνά με το μείγμα των αυγών. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, σύρετε την επίπεδη κάτω πλευρά του πιρουνιού κατά μήκος του κεικ για να σχηματίσετε αυλακωμένες γραμμές σε σταυρωτό μοτίβο.
Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα, ανοίξτε 8 με 10 ίσες τρύπες στην κορυφή της ζύμης, σταματώντας όταν φτάσετε στη γέμιση. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, 28 έως 35 λεπτά, περιστρέφοντας το ταψί μετά από 20 λεπτά.
Μεταφέρετε το ταψί σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

STEP BY STEP PHOTOS AND RECIPE
Προηγούμενο άρθροMιλ-φέιγ μελιτζάνα με ντομάτα και μοτσαρέλα
Επόμενο άρθροΚουλούρια μελιού γεμιστά με καρύδι