Κέικ μπανάνας με σαντιγί και σιρόπι καραμέλας

Συστατικά

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι γιαούρτι
½ φλιτζάνι μαλακό βούτυρο
2 αυγα
3 μεσαίες ώριμες μπανάνες
1 κουτ. βανίλια
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι κομμάτια μαύρης σοκολάτας
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
Σάλτσα καραμέλας
Σαντιγί, κομμάτια σοκολάτας και καραμέλα για απο πάνω

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και στρώνετε ένα ταψί 20 x 30 με αλουμινόχαρτο και βουτυρώνετε ελαφρώς.
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και αφήστε στην άκρη.
Με ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Ρίχνουμε μέσα και χτυπάμε το γιαουρτι μέχρι να γίνει ένα λειο μειγμα.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα αυγά, την πολτοποιημένη μπανάνα και τη βανίλια.
Σε χαμηλή ταχύτητα , ανακατεύουμε τα ξηρά συστατικά.
Ανακατευουμε με το χερι τα τσιπ σοκολάτας και τα καρύδια.
Ρίχνουμε το μειγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Μόλις ολοκληρωθεί το κέικ, αφαιρέστε από το φούρνο και ανοίξτε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
Ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλας από πάνω και τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει
Μόλις κρυώσει το κέικ, καλύψτε με σαντιγί, ψιλοκομμένη σοκολάτα και καραμέλα.


*Σάλτσα Καραμέλας

Συστατικά
1 φλιτζάνι κοκκοποιημένη ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας (90g) αλατισμένο βούτυρο, η θερμοκρασία δωματίου κόβεται σε 6 κομμάτια
1/2 φλιτζάνι (120 ml) βαριά κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Οδηγίες

Ζεσταίνουμε την κοκκοποιημένη ζάχαρη σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και τελικά θα λιώσει σε ένα παχύ καφέ, κεχριμπαρένιο υγρό καθώς συνεχίζετε να ανακατεύετε. Προσέξτε να μην κάψετε.
Μόλις λιώσει εντελώς η ζάχαρη, προσθέστε αμέσως το βούτυρο. Προσέξτε σε αυτό το βήμα, διότι η καραμέλα θα φουσκώσει γρήγορα όταν προστεθεί το βούτυρο.
Ανακατέψτε το βούτυρο στην καραμέλα μέχρι να λιώσει εντελώς, περίπου 2 λεπτά. Εάν παρατηρήσετε ότι το βούτυρο διαχωρίζεται, αφαιρέστε από τη φωτιά και χτυπήστε έντονα για να το συνδυάσετε ξανά.
Ραντνιστε πολύ αργά σε 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ενώ ανακατεύετε. Δεδομένου ότι κρέμα είναι πιο κρύα από την
καραμέλα, το μείγμα θα φουσκώσει γρήγορα όταν προστεθεί. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό,
Θα φουσκώσει στο κατσαρολάκι καθώς βράζει.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε σε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς πριν τη
χρήση. Η καραμέλα πήζει καθώς κρυώνει.
Καλύψτε καλά και φυλάξτε για 1 μήνα στο ψυγείο. Η καραμέλα στερεοποιείται στο ψυγείο. Ζεσταίνετε ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων ή στη σόμπα για την επιθυμητή συνοχή.

ΠΗΓΗ: yummycrumble.com

Προηγούμενο άρθροΤο γρήγορο Φοντάν για το καφέ σας
Επόμενο άρθροTούρτα Μπουένο…