Κέικ Πορτοκάλι με σταφίδες

Υλικά:

2 κουταλάκια του γλυκού ξυσμα πορτοκαλιού,
50 ml χυμό πορτοκαλιού,
100 ml γάλα,
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά,
120 γρ ζάχαρη,
2 φακελάκια ζάχαρη βανίλια,
1 αυγό και 2 κρόκους,
πρέζα αλάτι
420 γρ αλεύρι,
50 γρ βούτυρο,
80 γραμμάρια βούτυρο για να αλείψετε τη ζύμη,
120γρ (σταφίδες, δάκρυα σοκολάτας ή ζαχαρωτά φρούτα).

Παρασκευή:

1. Οι σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα ρίχνουντε βραστό νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια στεγνώστε με μια πετσέτα κουζίνας.
2. Σε ζεστό γάλα προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (από το σύνολο). Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά.
3. Χτυπήστε τα αυγά, τους κρόκους, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας μέχρι να γίνει μια πλούσια ελαφριά μάζα.
4. Σε κοσκινισμένο αλεύρι προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά, ανακατεύουμε. Ρίξτε σε ένα μπολ και κάντε μια τρύπα στη μέση.
5. Στην ίδια τρύπα ρίχνουμε τη μάζα των αυγών και το λιωμένο βούτυρο (50γρ), το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και μετακινούμε με μια σπάτουλα και μετά προσθέτουμε τη μαγιά και το γάλα.

6. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά ώστε να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ αλειμμένο με λάδι και αφήνουμε για 1 – 1,5 ώρα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Φτιάχνουμε δύο μπάλες, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά.
8. Ανοίξτε λεπτό (1,5mm -2mm) ορθογώνιο παραλληλόγραμο.
9. Αλείφουμε με λάδι, πασπαλίζουμε με σταφίδες και ζαχαρωτά φρούτα. Τυλίγουμε σε λουκάνικο. Κόβουμε το λουκάνικο κατά μήκος, αλλά όχι μέχρι το τέλος. Στρίψτε έτσι ώστε η τομή να είναι πάντα από πάνω (σχήμα σαλιγκαριού).
10. Μεταφέρουμε σε φόρμα, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μια ώρα. Κάνουμε το ίδιο και για το δευτερο κομμάτι ζύμης.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 25 – 30 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

Καλή όρεξη!

Δημοσίευση του χρήστη Валентина Кузьмова

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ…δεν πιστεύετε πόσο νόστιμο είναι
Επόμενο άρθροΡολό κιμά γεμιστό με αβγά…με πατατες στον φούρνο