Κέικ Lamington με καρύδι

Υλικά για ταψί 35×25 εκ

6 αυγά
50 γρ βούτυρο λιωμένο και κρύο
250 γρ ζάχαρη
250 γρ αλεύρι
μια πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού
5 κουταλιές βραστό νερό

γλάσο σοκολάτας

300 γρ ζάχαρη
60 γρ κακάο
50 ml γάλακτος
75 γρ βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ρούμι

για κύλιση

περίπου 250 γρ αλεσμένα καρύδια

Εκτέλεση

Έτσι, ξεκινάμε χωρίζοντας τα αυγά: τα ασπράδια σε ένα μπολ, τους κρόκους σε ένα άλλο μπολ.
Χτυπάμε τα ασπράδια, σβήνουμε το μίξερ, ρίχνουμε πάνω από τα ασπράδια τη μισή ποσότητα ζάχαρης που παρέχεται στη συνταγή για τον παντεσπάνι.
Χτυπάμε πάλι μέχρι να έχουμε ένα σταθερό αφρό που δεν πέφτει, όπως ακριβώς και η μαρέγκα.
Τώρα ασχολούμαστε με τους κρόκους. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη ζάχαρη bourbon και το αλάτι.
Χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να τριπλασιαστούν σε όγκο.
Κλείνουμε λίγο το μίξερ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το βραστό νερό μονομιάς, ξύσμα και ανακατεύουμε ξανά για να σταθεροποιηθεί ο αφρός του κρόκου.
Τώρα προσθέστε το αλεύρι στο μείγμα των κρόκων.

Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατεψτε το με ένα χέρι ή σπάτουλα, αλλά με κινήσεις τυλίγοντας, από κάτω προς τα πάνω, έτσι ώστε να διατηρηθεί στη σύνθεση όση ποσότητα αέρα είναι ενσωματωμένη στα αυγά.
Βάζουμε λίγο λίγο τον αφρό από το ασπράδι αυγού πάνω από το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Και όταν έχουμε μια ομοιογενή σύνθεση, το ρίχνουμε σε ένα ταψί στον οποίο έχουμε ήδη βάλει χαρτί ψησίματος.
Αυτή τη στιγμή, ο φούρνος ανάβει στους 180 βαθμούς. Ο φούρνος πρέπει να προθερμανθεί όταν βάλουμε το ταψί στο φούρνο.
Ισοπεδώνω την κορυφή και μπαίνω στο φούρνο για 15-20 λεπτά.
Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να βεβαιωθείτε ότι το κεικ έχει ψηθεί καλά. Απλά πρέπει να ροδίσει ελαφρώς. Εάν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή και στεγνή, σημαίνει ότι το πάνω μέρος έχει ψηθεί.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά και μόνο μετά τετργωνιζουμε τις άκρες του, αλλά δεν τα πετάμε γιατί μπορεί να μας έχει μείνει λίγο γλάσο και μετά τα τυλίγουμε και αυτά.
Είναι πολύ αφράτο και έχει καλή γεύση βούτυρο.
Επομένως, κόψτε τον κέικ σε κύβους περίπου 4-5 εκατοστών.


Τα ετοίμασα σε ένα πιάτο για να είναι πρακτικά.

Έχουμε να κάνουμε με το γλάσο τώρα. Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και κοσκινίζουμε το κακάο για να φύγουν οι γρομποι που σχηματίζει.
Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και μια γενναιόδωρη κουταλιά της σούπας ρούμι.
Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά. Στην αρχή θα νομίζετε ότι η σύνθεση είναι πολύ ξηρή, ότι υπάρχουν πάρα πολλά ξηρά συστατικά, αλλά θα δείτε ότι αρχίζουν να μαλακώνουν και να μοιάζει όλο και περισσότερο με γλάσο.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα γλάσο, όχι ένα σιρόπι. Το γλάσο πρέπει να μοιάζει με λιωμένη σοκολάτα. Να είναι πυκνό, παχύ, ιξώδες.
Προσθέτουμε τους κύβους βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Μοιάζει λοιπόν με λιωμένη σοκολάτα. Είναι υπέροχο και μυρίζει υπέροχα!

Και τώρα, το πιο όμορφο μέρος: αρχίζουμε να βουτάμε τους κύβους από όλες τις πλευρές στο γλάσσο

και στη συνέχεια να τους κυλάμε μέσα από το τριμμένο καρύδι.
Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι ή 2 πιρούνια.

Αγαπητοί μου, ελπίζω να σας άρεσε η σημερινή συνταγή.

 

Προηγούμενο άρθροΣτριφτά Ατομικά τυροπιτάρια…το μυστικό για να γίνουν αφράτα
Επόμενο άρθροΣπιτικές Τουλούμπες