Καλαμαρι στιφάδο με ντομάτα κάπαρη και τσίλι
(κάνει 2-3 μερίδες)

Υλικά

450 γρ καθαρισμένο, ολόκληρο καλαμάρι, κομμένο σε παρόμοιους μεγέθους δακτυλίους κατά μήκος των σωμάτων
και διατηρώντας τα πλοκάμια ανέπαφα
1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
περίπου 340 gr. Κονσερβοποιημένες ντομάτες, τριμμένες ελαφρά
1/2 μεγάλο ή 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 καρότο, ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμενο
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, χοντροκομμένα
1/4 κουταλιές κόκκινες νιφάδες τσίλι
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
2-3 κουταλιές της σούπας καλό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό ή άλλα βότανα, ψιλοκομμένα, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε 2 κσ κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με καπάκι. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα καρότα και ένα τσίμπημα αλατιού και σοταρετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 6-8 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέστε το σκόρδο, την καπαρη και τις νιφάδες τσίλι και μαγειρέψτε άλλα λίγα δευτερόλεπτα.
Αυξήστε τη θερμότητα σε μεσαία υψηλή και προσθέστε το καλαμαρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μην είναι πλέον ημιδιαφανές, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και το φύλλο δάφνης.

Προσθέστε το κρασί και βράστε.
Προσθέστε τις ντομάτες και φέρτε ακριβώς σε βρασμό, ανακατεύοντας. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε με σκεπασμενη η κατσαρόλα. Αφήστε να σιγοβράσει για 45 λεπτά έως 1 ώρα, ελέγξτε για να προσθέσετε μια δόση νερού ή να μειώσετε τη θερμότητα εάν το υγρό εχει μειωθεί πάρα πολύ.

Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ραντίστε επιπλέον 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και φρέσκα βότανα για γαρνιτούρα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΡολάκια Γλυκιάς κολοκυθόπιτας
Επόμενο άρθροΚασερόπιτα τσαλακωτή