Σαλάτα Χταποδιού με λεμονάτη σάλτσα

Υλικά

1 κιλό χταπόδι
1 κιλό πατάτες
160 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι
20 γρ φρέσκο ​​μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε τη σαλάτα χταποδιού με πατάτες, ξεκινήστε να καθαρίζετε το χταπόδι (αν δεν το έχετε ήδη αγοράσει καθαρό) αφαιρώντας τα μάτια, τη σακούλα με μελάνι και το κόκκαλο. Το ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει.
Μόλις πάρει βράση, πάρτε το χταπόδι από το κεφάλι, βυθίστε τα πλοκάμια σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και αφήστε το χταπόδι να φουσκώσει.
Επαναλάβετε αυτο τρεις φορές. Με αυτόν τον τρόπο τα πλοκάμια θα κυρτώσουν. Τοποθετήστε το χταπόδι σε ένα πιάτο.
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, την κρυώνουμε, τη γεμίζουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Βυθίστε το χταπόδι με τα πλοκάμια πάνω και το σώμα προς τα κάτω: ολόκληρο το χταπόδι πρέπει να βυθιστεί τελείως στο νερό.
Αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια καλύψτε με ένα καπάκι και αφήστε το για 20 λεπτά να μαγειρευτεί.
Με χταπόδια κάτω από ένα κιλό (600/700 γραμμάρια 10 είναι αρκετά). Σβήνουμε τη φωτιά και κρατώντας την κατσαρόλα σκεπασμένη συνεχίζουμε το βράσιμο του χταποδιού σε ζεστό νερό. Μερικές φορές (αλλά όχι πολύ συχνά διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε τη θερμότητα σηκώνοντας συνεχώς το καπάκι) γυρίζετε το χταπόδι και ελέγχετε την μαλακοτητά του με τα δόντια ενός πιρουνιού. Για να αποκτήσετε ένα μαλακό χταπόδι θα χρειαστούν περίπου 50 λεπτά.
Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει στο νερό του και μετά το μεταφέρουμε σε μπολ ή ξύλο κοπής.

Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε κύβους 2 εκ. περίπου.
Τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά, πρέπει να είναι μαλακες χωρίς να διαλύονται.
Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα πιάτο.

Όταν κρυώσει το χταπόδι, το κόβουμε σε κομμάτια παρόμοια σε μέγεθος με τους κύβους της πατάτας.

Στη συνέχεια αφοσιωθείτε στην σάλτσα:

Γαλακτωματοποιήστε σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα, το λάδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σε μια αρκετά μεγάλη σαλατιέρα, ανακατεύουμε το χταπόδι και τις πατάτες, προσθέτουμε την σάλτσα και ανακατεύουμε πολύ απαλά μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα
η σάλτσα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε.
Το ιδανικό θα ήταν να το διατηρήσετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Σερβίρουμε τη σαλάτα χταποδιού με πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤο Μαντολάτο των Νεκρών….ναπολιτάνικο γλυκό με σοκολάτα και φουντούκια
Επόμενο άρθροΣφολιάτες γεμιστές: Είναι τόσο νόστιμες που δεν μένουν για πολύ!