Τουρλού Τουρλού

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
1 1/2 κιλό μελιτζάνες , κομμένες σε μεγάλους κύβους
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 1/2 κιλό κολοκυθάκια , κομμένα σε μεγάλους κύβους
1 μεσαίο κίτρινο κρεμμύδι, σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κιλό ντομάτες (3 έως 4 μεσαίες), κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 μεγάλη πιπεριά, κομμένη σε μεγάλους κύβους
1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα , συν επιπλέον για το σερβίρισμα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια υψηλή ψωτιά μέχρι να κάψει λίγο. Προσθέτουμε την μελιτζάνα, με αρκετο αλάτι και πιπέρι, και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν σε όλα τα  σημεία, περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε 2 κουταλιές λάδι στο δοχείο. Προσθέτουμε το κολοκυθάκι, με αρκετό αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν παντού, περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετε στο μπολ με την μελιτζάνα.
Μειώστε τη φωτιά στη μέση. Προσθέστε το υπόλοιπο 1 κουταλιά της σούπας λάδι και το κρεμμύδι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει και μόλις αρχίσει να γίνετε καφέ, 6 έως 8 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, θυμάρι και φύλλα δάφνης και μαγειρέψτε μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Προσθέτουμε την σοταρισμένη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε απαλά για να τα συνδυάσουμε όλα μαζί.
Μόλις αρχίζουν να σιγοβραζουν, βάλτε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για τουλάχιστον 20 λεπτά ή μέχρι 1 1/2 ώρες. Ο μικρότερος χρόνος μαγειρέματος θα αφήσει τα λαχανικά σε μεγαλύτερα, πιο ξεχωριστά κομμάτια ενω ο μεγαλύτερος χρόνος μαγειρέματος θα ομογενοποιήσει τα λαχανικά περισσότερο.
Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και τα κλαδάκια θυμάρι. Πριν από το σερβίρισμα, ανακατέψτε το βασιλικό. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Σερβίρετε, πασπαλίστε κάθε μερίδα με περισσότερο βασιλικό και βρέξτε με επιπλέον ελαιόλαδο.

Credit to

 

Προηγούμενο άρθροΡύζι σπυροτό με γαρίδες
Επόμενο άρθροΛουκάνικα με Πατάτες και Φασολάκια σε πουγκί