Καραμελωμένη μηλόπιτα

Χθες το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ κι έτσι έφτιαξα μια μηλόπιτα😜

Υλικά

Για τη ζύμη
250 γρ αλεύρι 00
160 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
80 ml ηλιέλαιο ή 65 g μαλακό βούτυρο
80 ml γάλα
2 αυγα
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τα καραμελωμένα μήλα
4 μήλα
Προτιμώ 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη (χρησιμοποίησα ζάχαρη μοσχοβολάτο) για καραμελοποίηση
10 γρ χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (δεν βάζω)
30 ml νερό
Ταψί για κέικ 24 εκ

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τα καραμελωμένα μήλα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε 8 φέτες, τα βάζουμε σε ένα μπολ με το χυμό λεμονιού, τη βανίλια, την κανέλα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη
Φτιάχνουμε την καραμέλα, Αν χρησιμοποιείτε ανοιγόμενο ταψί(τσέρκι), πρέπει να καλύψετε τον πάτο και τις άκρες με λαδόκολλα (το βρέχω, το στύβω και το βάζω μέσα στο ταψί) πρέπει να το κάνουμε να κολλήσει καλά για να μην βγει η καραμέλα
Σε ένα ταψί βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και αφήνετε στη φωτιά και καραμελώνετε μέχρι να πάρετε μια όχι πολύ σκούρα καραμέλα (η δική μου είναι σκούρα μόνο γιατί χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη) και τη μοιράζετε ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού προσπαθώντας να καλύψει όλος ο πάτος…
Εάν χρησιμοποιείτε μη ανοιγόμενο ταψι βάλτε μέσα το νερό, τη ζάχαρη και βάλτε το στη φωτιά και ετοιμάστε την καραμέλα κατευθείαν στη φόρμα
Βάλτε τα μήλα στην καραμέλα προσπαθώντας να καλύψει όλο το κάτω μέρος..

Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
Χωριστά ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το λάδι, τη βανίλια με ένα σύρμα χειρός και μετά
Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά υλικα λιγο-λιγο, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε απαλά το μείγμα πάνω από τα μήλα, ψήνουμε 180 στατικά για 45/50 κάνουμε
το τεστ οδοντογλυφίδας, μετά βγάζουμε από το φούρνο περιμένουμε 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Michela Guerra

Προηγούμενο άρθροΤσουρεκάκια τυριού
Επόμενο άρθροΤο Μαντολάτο των Νεκρών….ναπολιτάνικο γλυκό με σοκολάτα και φουντούκια