Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με μέλι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένας άνθρωπος μισεί ή αγαπά ένα πιάτο;
Γιατί στο μυαλό του υπάρχει αναγκαστικά μια ανάμνηση που συνδέεται μαζί του….
Κάθε φορά που νιώθει την ίδια γεύση, το συναίσθημα που σχετίζεται με αυτή την εμπειρία ξυπνά ξανά. Εδώ είναι μια συνταγή από το τραπέζι του Σουλτάνου που βρήκα στο βιβλίο:
LEVZINE
Helva-i Levzine: Osmanlı Saray Mutfağından: Ballı Badem Helvası)

Υλικά

150 γρ αλεύρι αμυγδάλου
5 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού Νερό

Ακούγεται πολύ βαρετό και απλό…
Αλλά το άρωμα του ελαφρά ψημένου αλευριού και η πλούσια γεύση του μελιού συμπληρώνουν την τελειότητα με καβουρδισμένα αμύγδαλα αν και τόσο απλό επιδόρπιο με δύο υλικά, γίνεται πραγματική απόλαυση 
Σε μοντέρνες εκδοχές κάποιοι αντί για μέλι προσθέτουν βούτυρο, γάλα ή ζάχαρη.
Αποφάσισα να το κάνω σύμφωνα με το βιβλίο.

Εκτέλεση

Δεδομένου ότι κάποτε δεν είχαν αλεύρι αμυγδάλου, το ετοίμασαν μόνοι τους – από ωμά αμύγδαλα, τα οποία είναι εμποτισμένα σε νερό, στη συνέχεια αφαιρείται το κέλυφος, ακολουθούμενο από ξήρανση σε χαμηλές θερμοκρασίες, άλεση στη συνοχή του σιμιγδαλιού. Τώρα σχεδόν παντού μπορείτε να βρείτε έτοιμο αλεύρι αμυγδάλου. Λόγω της υψηλής τιμής, κάποιοι προτιμούν να το ετοιμάζουν στο σπίτι. Άλλοι δεν αφαιρούν το κέλυφος για πιο γρήγορα, αλλά τότε το γλυκό έχει πιο σκούρα και τραχιά εμφάνιση. Χρησιμοποίησα έτοιμο αλεύρι αμυγδάλου.
Σε μια κατσαρολα με χοντρό πάτο, βάζουμε το αμυγδαλόλευρο, σε χαμηλή φωτιά και ψήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, ενώ ανακατεύετε συνεχώς, προσθέτετε το μέλι και λίγο νερό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πήξει με τη σύσταση του χαλβά. Στη συνέχεια αδειάζουμε σε ταψί ώστε να έχει ύψος περίπου 2-3 ​​εκ., πιέζουμε από πάνω να ομογενοποιηθεί, κόβουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Γαρνίρουμε με ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα και, αν θέλουμε, φιστίκια Αιγίνης.
ΥΓ: Δεν είναι ένα βιβλίο μαγειρικής με συνταγές, αλλά ένα υπέροχο μυθιστόρημα ❤️

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροKολοκυθόπιτα με χειροποίητο τραγανό φύλλο
Επόμενο άρθροΚρέπες με ανθότυρο με μέλι ή μαρμελάδα