Καραμελωμένοι Γίγαντες

Συστατικά

250 γραμμάρια φασόλια γίγαντες, κατά προτίμηση Καστοριας
1 φύλλο δάφνης
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι κοτσάνια σέλινου, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
¼ μεγάλης κόκκινης πιπεριάς, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
6 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και αναμεμειγμένες ή 500 γραμμάρια πασάτα
1 ½ φλιτζάνι νερό ή ζωμός λαχανικών (ή 1 βιολογικός κύβος λαχανικών με νερό)

Οδηγίες

Μουλιάζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό, όλη τη νύχτα.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται από πάνω, με μια τρυπητή κουτάλα.
Τα στραγγίζουμε ξανά και προσθέτουμε φρέσκο νερό καθώς και τη δάφνη και τα αφήνουμε να βράσουν.

Προσθέστε αλάτι, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να ψηθεί σχεδόν (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά). Στραγγίζουμε και πετάμε το φύλλο δάφνης.

Βάζουμε τα φασόλια σε ένα πυρέξ σε μία στρώση.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μυρίσει.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο σέλινο, το καρότο και την πιπεριά. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά
Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε.
Προσθέστε ζωμό λαχανικών ή νερό με ένα μπουγιόν λαχανικών.
Σιγοβράζουμε για 10 – 15 λεπτά.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα φασόλια. Προσθέστε περισσότερο νερό, αν χρειάζεται, για να σκεπαστούν τα φασόλια.

Σκεπάζουμε το Pyrex με αλουμινόχαρτο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C .
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180οC και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα, ή μέχρι τα φασόλια να απορροφήσουν
όλους τους χυμούς και τα φασόλια να αρχίσουν να καραμελώνουν.

Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαιντανό και σερβίρετε .

Προηγούμενο άρθροΕκμέκ με τα περισσεύματα τσουρεκιού
Επόμενο άρθροΑλάδωτη Πάστα Σοκολάτα