Συστατικά
230 γραμμάρια άλατος βουτύρου, σε θερμοκρασία δωματίου, συν επιπλέον για λίπανση
300 γρ ζάχαρη
1 πορτοκαλί
3-4 σύκα (ανάλογα με το μέγεθος)
3 μεγάλα αυγά
175 γραμμάρια αμύγδαλα
125 γραμμάρια σιμιγδάλι
1 κγ μπεικιν παουντερ
Μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο 

Θα χρειαστείτε: μία φόρμα για κέικ στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC / ένδειξη αερίου 4. Βουτυρώστε την φόρμα και στρώστε το χαρτί ψησίματος.

Κόβουμε 30 γραμμάρια βούτυρο σε κύβους και τοποθετούμε σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να λιώσει. Προσθέστε 100 γραμμάρια ζάχαρης. Ξύστε το ξύσμα πορτοκαλιού  σε ένα μικρό μπολ και το κρατάμε στην άκρη, στη συνέχεια στύψτε το χυμό ενός από το μισό πορτοκάλι στην κατσαρόλα με το βούτυρο. Ανακατέψτε τα όλα μαζί, αφήστε για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι, στη συνέχεια ρίξτε στην βάση της φόρμας

Κόψτε τα σύκα σε φέτες ½cm. Στρώστε όσες από τις φέτες μπορείτε στο κάτω μέρος της φόρμας σε ένα μόνο στρώμα, ανεβαίνοντας τις πλευρές λίγο αν είναι δυνατόν.

Κόψτε τα υπόλοιπα 200 γραμμάρια βουτύρου σε κύβους και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ με τα υπόλοιπα 200 γραμμάρια ζάχαρης. Χτυπάτε στο μίξερ, να γίνει ένα κρεμώ δες μείγμα. Χτυπάτε τα αυγά, ένα κάθε φορά, προσθέστε τα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι, το μπεικιν παουντερ και το αλάτι στο μπολ και χτυπήστε τα πάντα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψτε το ξύσμα πορτοκαλιού και το ροδόνερο και στύψτε τον χυμό από το υπόλοιπο μισό πορτοκαλί . Ανακατεύουμε μαζί και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα, πάνω στα κομμένα σύκα.

Τοποθετήστε την φόρμα στο κέντρο του φούρνου για 45-50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και να ψηθεί. Ελέγξτε ότι είναι ψημένο εισάγοντας μία οδοντογλιφίδα στην μέση θα πρέπει να βγαίνει καθαρή. Όταν είναι έτοιμο, αφήστε το κέικ να κρυώσει στην φόρμα για 10 λεπτά και, στη συνέχεια, να το βγάλτε το να κρυώσει εντελώς. Βγάλτε το με το χαρτί και γυρίστε το ανάποδα. Είναι άψογο και τέλειο σερβιρισμένο με γιαούρτι ή μπαλα παγωτό.

Προηγούμενο άρθροΤάρτα Λεμονιού…
Επόμενο άρθροΠαστίτσιο με την ευκολότερη μπεσαμέλ σε 5 λεπτά