Καρυδόπιτα με παγωτό

Η καρυδόπιτα με παγωτό αποτελεί έναν ακαταμάχητο συνδυασμό γεύσεων και υφών. Η μπισκοτένια βάση, τρυφερή και βουτυρένια, αγκαλιάζει μια πλούσια κρέμα καρύδι, αρωματισμένη με κανέλα και γαρύφαλλο. Το σιρόπι, ζεστό και μελωμένο, έρχεται να δώσει μια γλυκιά υγρασία στο γλυκό, ενώ το παγωτό, δροσερό και κρεμώδες, προσθέτει μια παιχνιδιάρικη αντίθεση.

Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσεων: η γήινη γεύση του καρυδιού, η ζεστασιά των μπαχαρικών, η γλυκιά δροσιά του σιροπιού και η δροσερή κρέμα του παγωτού συνδυάζονται αρμονικά, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία.

Πέρα από την εκπληκτική γεύση, η καρυδόπιτα με παγωτό αποτελεί:

  • Ένα ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση: Ταιριάζει τέλεια ως επιδόρπιο σε ένα οικογενειακό τραπέζι, σε μια φιλική συνάντηση ή ακόμα και σε μια επίσημη δεξίωση.
  • Μια εύκολη επιλογή: Μπορείτε να φτιάξετε την καρυδόπιτα μόνοι σας ή να την αγοράσετε έτοιμη από ζαχαροπλαστείο.
  • Μια δροσερή επιλογή για το καλοκαίρι: Ο συνδυασμός του ζεστού γλυκού με το δροσερό παγωτό προσφέρει μια ιδανική ισορροπία γεύσεων και θερμοκρασίας.

Εάν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ένα γλυκό που είναι ταυτόχρονα γευστικό, εντυπωσιακό και εύκολο στην προετοιμασία, η καρυδόπιτα με παγωτό είναι η ιδανική επιλογή!

Υλικά

5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
250 γραμμάρια γάλα
1 ποτήρι του νερού καρύδια
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 φακελάκι μπέικιν
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
2 βανίλιες
100 γρ.μαργαρίνη

Σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη
375 γρ.νερό
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από μισό λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας λικέρ της αρεσκείας σας ή κονιάκ

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό και το ξυλάκι κανέλας.
Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση μετράμε για 5 λεπτά και το κλείνουμε.Ρίχνουμε τον χυμό και το λικέρ.
Σ’ ένα μπολ ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια πολύ καλά σε σφιχτή μαρέγκα αφού προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Σ’ ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα ,τις βανίλιες, το λικέρ, την κανέλα,το γαρίφαλο, τα καρύδια χοντροκομμένα (όχι σκόνη)και τη μαργαρίνη λιωμένη.
Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 με 40 λεπτά αναλόγως τον φούρνο.
Το ψήσιμο πρέπει να γίνεται χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο, για να μη χάσουμε τον όγκο και «καθίσει» το γλυκό.

Θα πρέπει όταν βυθίσουμε το μαχαίρι στο κέντρο της καρυδόπιτας αυτό να βγει καθαρό πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το γάλα και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το σιρόπι λίγο λίγο, ώστε το γλυκό να το απορροφήσει όλο σωστά.Αφήνετε χρόνο να απορροφηθεί η κάθε κουταλιά.
Προηγουμένως το έχουμε τρυπήσει παντού με την οδοντογλυφίδα και το έχουμε κόψει σε κομμάτια.
Αφού σιροπιάσουμε την καρυδόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σερβίρετε ιδανικά με παγωτό βανίλια η καιμάκι!!!!

Καρυδόπιτα με παγωτό

 

Καλή σας απόλαυση!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Καρυδόπιτα από το Πήλιο

Την συνταγή μου την έδωσε ο σεφ του ξενοδοχείου στην Πορταριά Πηλίου και είναι καταπληκτική!!!

ΥΛΙΚΑ 

1 1/2 ποτήρια φρυγανιά
1 1/2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια καρύδι χονδροκοπανισμένο
2 ποτήρια γάλα
2 ποτήρια αραβοσιτέλαιο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτάλι σούπας σόδα
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
8 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
ΣΙΡΟΠΙ
2 1/2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τα αυγά για 20 ΄λεπτά.
Αναμιγνύουμε τα άλλα υλικά
Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά που έχουν γίνει πια μαρέγκα, και το μίγμα μας θα γίνει όπως στη φωτό.

Λαδώνουμε το ταψί μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη, κόβουμε την καρυδόπιτα όπως είναι μέσα στο ταψί σε μερίδες.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, στη φωτιά , και από την ώρα που θα αρχίσει να παίρνει βράση, αφήνουμε 5 λεπτά.

Το κατεβάζουμε και σιροπιάζουμε κρύο το γλυκό , ζεστό καυτό το σιρόπι.

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΜακαρονάδα φούρνου (σουφλέ)‼️😋
Επόμενο άρθροΣοκολατομπακλαβάς σε ρολό