Καρυδόπιτα Σιροπιαστή & Σοκολατένια

Σιρόπι:
160γρ μελάσα
300 γρ βραστό νερό
1 ξύλο κανέλα
6 γαρύφαλλα

Καρυδόπιτα:
4 αυγά
160γρ μελάσα
50 γρ αλεύρι
180γρ σιμιγδάλι χοντρό
90 γρ γάλα
80 γρ λάδι
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
2 κ.γ. ξύδι
100 γρ. καρύδια αλεσμένα
50 γρ τρίμα κουβερτούρα

Κάλυψη σοκολάτας:
100 γρ κουβερτούρα
15 γρ λάδι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά κ το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τα αυγά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη μελάσα, το λάδι κ το γάλα. Προσθέτουμε μετά το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το baking powder και τα μπαχαρικα.Στο ξύδι ανακατεύουμε τη σόδα να αφρίσει κ προσθέτουμε στο μείγμα. Κατόπιν την τριμμένη κουβερτούρα και τα καρύδια.
Σε λαδωμένη κ αλευρωμένη φόρα περίπου 25 εκ. βάζουμε το μείγμα κ ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-160 για 30-35 λεπτά.
Μόλις βγει καυτή την σιροπιάζουμε κ αφήνουμε να κρυώσει 1-2 ώρες.
Ξεφορμάρουμε κ καλύπτουμε με την κουβερτούρα που έχουμε λιώσει με το λάδι σε μπεν μαρί.
Σημείωση: η μελάσα αντικαθιστά επάξια τη ζάχαρη, είναι πολύ υγιεινή και θρεπτική ως σούπερ φουντ!

Διακοσμούμε με ότι θέλουμε (Φρούτα – καβουρδισμενα καρύδια )

Προηγούμενο άρθροΑφράτες Τηγανίτες της Γιαγιάς
Επόμενο άρθροΚουραμπιέδες – Φανταστικοί, νόστιμοι, τραγανoί