Κασσιώτικα Ντολμαδάκια

Υλικά

500 γρ. περίπου αμπελόφυλλα
1 κ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμικτος με χοιρινό)
4 κ.σ. ρύζι τύπου Καρολίνα, 
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
2 ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος (προαιρετικά)
1 κ.σ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 λεμόνια, το χυμό
αλάτι, πιπέρι
 

Παρασκευή

Αν χρησιμοποιούμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα πλένουμε και τα ζεματάμε για 2′-3′ σε νερό που ήδη βράζει (αν είναι από άλμη αρκεί ζεμάτισμα 1′). Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν και κατόπιν κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια.

 Σε βαθύ σκεύος ανακατεύουμε κιμά, ρύζι, μυρωδικά, ντομάτα και το ελαιόλαδο μαζί με ανάλογο αλάτι και πιπέρι. Καλύτερα ν’ αφήσουμε αυτό το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να δέσουν οι γεύσεις.  Παίρνουμε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα και στρώνουμε τον πάτο με αρκετά αμπελόφυλλα. Σε μια επιφάνεια κοπής απλώνουμε κάθε αμπελόφυλλο με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω. Το χωρίζουμε σε τρία ή τέσσερα ίσα κομμάτια, βάζουμε στο καθένα λίγη γέμιση και το τυλίγουμε ως εξής: γυρίζουμε πρώτα τις άκρες προς το εσωτερικό και μετά το τυλίγουμε σε ρολό σφίγγοντας προς τα μέσα τις άκρες να κλείσουν τη γέμιση. 

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο, προσέχοντας η ένωση να βρίσκεται στο κάτω μέρος. Τοποθετούμε δεύτερη σειρά από πάνω κατά τον ίδιο τρόπο. Τα περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού, 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό, το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο που περίσσεψε. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τ΄ αφήνουμε να σιγοβράσουν 30′. Προσθέτουμε τότε το χυμό από τα άλλα δύο λεμόνια και συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα 15΄. Δοκιμάζουμε ένα για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί.
(σημ. τα κασιώτικα ντολμαδάκια -πάντα με κιμά- διαφέρουν από τα κοινά κυρίως ως προς το μέγεθος, γιατί γίνονται πολύ μικρά. Οσο μικρότερα, τόσο πιο άξια η μαγείρισσα… Φυσικά, μπορούμε με την ίδια συνταγή να φτιάξουμε ντολμάδες κανονικούς, χρησιμοποιώντας ένα αμπελόφυλλο για κάθε ντολμαδάκι.)

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με Λαχανικά
Επόμενο άρθροΤο γλυκό ναπολέων (napoleon)