Συστατικά του κέικ

 

6 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, συν επιπλέον για την φόρμα
226 γρ. Γλυκόπικρη ή ημίγλυκη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
6 μεγάλα αυγά, με διαχωρισμένους τους κρόκους και τα ασπράδια
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι
Προαιρετικά υλικά για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Γλυκιά σαντιγύ

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς με ένα ράφι στο κέντρο. Βουτυρώστε το κάτω μέρος και τις πλευρές μίας στρογγυλής φόρμας 22 εκ με αποσπώμενες πλευρές και αφήνω στην άκρη.
2. Τοποθετήστε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε ένα μπολ κατάλληλο να αντεχει την θερμότητα και βάλτε το μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει αλλά χωρίς να ακουμπάει το νερό στο μπολ για 30” , ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να λιώσουν τελείως το βουτυρο και η σοκολάτα.

Αφήστε λίγο να κρυώσει και ανακατέψτε στους κρόκους αυγών και το αλάτι.


3. Στο μπολ ενός μιξερ, χτυπάτε τα ασπράδια αυγών μέχρι να γίνει ένα μείγμα σφιχτό και αφράτο(μαρέγκα) στην συνέχεια προσθέστε βαθμιαία την ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι το μείγμα να ειναι γυαλιστερο και σφιχτό.

Ανακατέψτε το 1/4 του μείγματος των ασπραδιων στο μείγμα σοκολάτας. Στη συνέχεια ρίξτε απαλά και το υπόλοιπο μείγμα των ασπραδιών

4. Ρίξτε τη ζύμη στη προετοιμασμένη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με μια λαστιχένια σπάτουλα.

Ψήνουμε μέχρι το κέικ να ξεκολάει από τις πλευρές της φόρμας και να ψηθεί στο κέντρο, 45 έως 50 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς και αφαιρέστε τις πλευρές της φόρμας. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου, με άχνη ζάχαρη.  Σερβίρετε επίσης με σαντιγύ κρέμα, αν θέλετε.

Καλή Επιτυχία

 

ΠΗΓΗ

 

Προηγούμενο άρθροΟι Πιτούλες μιας Κρητικιάς…θα τις λατρέψετε
Επόμενο άρθροΧοιρινό με φασόλια….ένα φαγητό της Μεσογείου