Ατομικά Γαλακτομπούρεκα

Τα ατομικά γαλακτομπούρεκα είναι μια νόστιμη επιλογή για γλυκιές απολαύσεις. Η ατομική τους μορφή τους τα καθιστά ιδανικά για να τα απολαμβάνει κανείς μερικές φορές ως γλυκό ή για να τα σερβίρει με φίλους ή στην οικογένεια. Με την απαλή υφή και τη γεμάτη γεύση τους, τα ατομικά γαλακτομπούρεκα είναι σίγουρα μια απόλαυση!

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
5 κρόκους αυγών
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
2 βανίλιες
1 κιλό γάλα φρέσκο
140 γρ. βιταμ για την γέμιση το υπόλοιπο και λίγο παραπάνω το λιώνουμε και το φυλάμε για το φύλλο.

για το σιρόπι:
3 φλυτζάνια τσαγιού νερό
3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Μισό λεμόνι
1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με χαμηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, την βανίλια και ανακατεύουμε μην κολλήσει μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε λίγο – λίγο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήξει η κρέμα αλλά όχι να γίνει σφιχτή. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κρέμα μας 140 γραμμάρια βούτυρο από το ψυγείο να κρυώσει λίγο η κρέμα και έπειτα ρίχνουμε τους κρόκους (προσοχή η κρέμα δεν πρέπει να καίει θα ψηθούν οι κρόκοι) σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε με τα φύλλα.
Απλώνουμε το κάθε φύλλο, το βουτυρώνουμε, το διπλώνουμε στα τρία και το κόβουμε κατά μήκος σε 3 ίσες λωρίδες. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας κρέμα σε κάθε λωρίδα, γυρίζουμε τις άκρες της προς το κέντρο και τις τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Για το σιρόπι:
Βράζουμε για 6 λεπτά τα υλικά σε μία κατσαρόλα(αν χάσετε το εξάλεπτο μετα θα περιμένετε να το βγάλετε στα 9 λεπτά), αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνουμε τα γαλακτομπούρεκα αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο . Αφήνουμε τα γλυκά μέσα στο ταψί για αρκετή ώρα για να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τρίγωνα γαλακτομπουρεκάκια

Υλικά

Για σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Για τα φύλλα κρουστας
1 πακέτο φύλλα ζύμη
3/4 φλιτζανιού λιωμένο γκι ή βούτυρο
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για διακόσμηση

Για την κρέμα:(Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.)
2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
50 γρ.βούτυρο 

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
1 Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε
και μετά συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά.

Για την κρέμα
Το μυστικό μιας αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.
Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σα βροχή,που σημαίνει όχι μεμιάς,ανακατεύοντας συνέχεια.Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει,χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).
Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών,τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά..Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.

Για τα φύλλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Απλώνουμε όλα τα φύλλα μαζι και κόβουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός χάρακα σε τετράγωνα πλάτους 5 εκ. Διπλώστε σε τρίγωνα.
Αλείφουμε ένα ταψί με λιωμένο γκι και τοποθετούμε τρίγωνα. Αλείψτε το πάνω μέρος των τριγώνων με βούτυρο.
Τελειώνετε όλη τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστό
περιχύνουμε ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Ανοίγουμε κάθε τρίγωνο από τη μέση και γεμίζουμε με ένα κουταλάκι κρέμα και διακοσμούμε με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Τρίγωνα γαλακτομπουρεκάκια

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια με σάλτσα στο φούρνο
Επόμενο άρθροΧυλωμένη Ρεβυθάδα