Είναι ένα φαγητό πεντανόστιμο αν και μάλλον μπελαλίδικο αφού γίνεται σε τρία στάδια. Μαγειρεύεται, όμως, πιο εύκολα και είναι πιο ελαφρύ αν αντί να περάσουμε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι, τα ψήσουμε στο φούρνο.

Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο (από μοσχάρι και χοιρινό ή αρνί)
2 αυγά
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1κ.τ.σ ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
1 κ.τ.γλ ρίγανη
1 κ.τ.σ ξύδι, ούζο ή τσίπουρο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1 ξερό κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
3 – 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 μεγάλο κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.τ.γλ ζάχαρη (προαιρετικό)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μακαρονάδα:
1 πακέτο ριγκατονι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι με νερό, αφήνουμε το ψωμί να μουλιάσει και στη συνέχεια το στύβουμε με τα χέρια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο νερό να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά του. Ρίχνουμε το λάδι και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο αλλά να μην καεί, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας για άλλο 1 λεπτό. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τα αυγά, το στυμμένο ψωμί, το ξύδι, το λάδι, τα αρωματικά χόρτα αφού τα ψιλοκόψουμε, το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα καλά.

Πλάθουμε πολύ μικρά κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε σκεπάσει με λαδόχαρτο. Τα ψήνουμε για περίπου μισή ώρα στο γκριλ ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Εντωμεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε σκόρδο και κρεμμύδι αφού τα γιαχνίσουμε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το φούρνο και τα ρίχνουμε στη σάλτσα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Ρίχνουμε αλάτι και τα μακαρόνια. Τα βράζουμε με ανοικτή την κατσαρόλα όσο χρόνο λέει η συσκευασία τους. Σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προηγούμενο άρθροΜελομακάρονα με Μπύρα
Επόμενο άρθροΈλλειψη βιταμίνης Β12: Ποια τα συμπτώματα – Ποιοι κινδινεύουν – Τι πρέπει να κάνετε