Κλασικό ψητό κατσαρόλας

Ένα πολύ καλό τρυφερό ψητό κατσαρόλας, που διαλύεται αλλά παραμένει και υγρό, δεν είναι τόσο εύκολο όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. 
Μην φοβάστε εσάς θα σας μάθω το μυστικό: Συνεχίστε να το μαγειρεύετε! Αν ο προτεινόμενος χρόνος μαγειρέματος είναι δύο ώρες, μαγειρέψτε το περισσότερο. Παρακάτω είναι αυτό που δούλεψε σε μένα.

Συστατικά:

1.8 κιλά μοσχάρι ποντίκι
6 καρότα
2 μικρά κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους
6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
3 κλωναράκια δεντρολίβανο
6 κλωναράκια Θυμάρι
1 κουπα Κόκκινο κρασί
2 κουπες ζωμός βοείου κρέατος
Αλάτι πιπέρι
Λάδι 3 κσ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150° Βαθμούς.

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι.
Στεγνώνουμε το κρέας από όλες τις πλευρές και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
Σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να κάνει κρούστα, περίπου 15 λεπτά συνολικά.
Βγάζουμε το ψητό σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Ντεγλασσάρετε με το κόκκινο κρασί, ξύνοντας τυχόν κομμάτια από τον πάτο της κατσαρόλας σας.
Ανακατέψτε με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι στο κρασί και τα λαχανικά και μαγειρέψτε για 5 λεπτά.
Προσθέστε το ζωμό βοείου κρέατος και τα μυρωδικά και στη συνέχεια τοποθετήστε το κρέας στο υγρό. Βεβαιωθείτε ότι το υγρό καλύπτει μόνο περίπου τα τρία τέταρτα του κρέατος το πολύ. (Βεβαιωθείτε ότι ΜΗΝ καλύπτει όλο το κρεας, ο στόχος είναι να σιγοβράσει, όχι να βράσει!)

Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσουν δυνατά και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Προσθέστε καρότα γύρω από το κρέας (αν είναι λεπτά καρότα, παραλείψτε αυτό το βήμα τώρα και προσθέστε την τελευταία ώρα του μαγειρέματος).
Μεταφέρετε την σκεπασμένη κατσαρόλα στο φούρνο και ψήνετε για 3-3 ½ ώρες.
Έλεγξα στις 2 ωρες για να βεβαιωθώ ότι υπήρχε ακόμα άφθονο υγρό στην κασταρόλα. Εάν το κάλυμμα δεν κάθεται σφιχτά, το υγρό θα μειωθεί πολύ γρήγορα και θα κάψει το ψητό σας. Θέλετε να μειωθούν τα υγρά, αλλά ίσα ίσα για μια πηχτή
σάλτσα.
Μεταφέρετε το ψητό και τα καρότα σε ένα δίσκο σερβιρίσματος. Εάν ψήνετε σωστά το κρέας σας, το ψητό πρέπει να είναι υγρό και τρυφερό και να ξεκολλάει εύκολα. Σερβίρουμε με την παχύρρευστη σάλτσα.

Απολαύστε το και πείτε μου τη γνώμη σας!

Προηγούμενο άρθροΣαγανάκι Θράκης
Επόμενο άρθροΤεχνικές για τον καθαρισμό της κουζίνας