Συστατικά

1 Κεφάλι λάχανου
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 Μεγάλο αυγό
3/4 κουπας ρύζι μακρόσπερμο, (εάν χρησιμοποιείτε καστανό ρύζι θα πρέπει να το βράσετε λίγο επειδή ο χρόνος μαγειρέματος είναι μεγαλύτερος)
1/4 κούπας, ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κονσερβα (700γρ περίπου) ντοματοπολτό
Αλάτι και πιπέρι 
λάδι

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο με νερό και βράστε το. Προσθέστε ολόκληρο το κεφάλι του λάχανου και σιγοβράστε μέχρι να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα φύλλα και να τα αφαιρέσετε εύκολα από το κεφάλι.
(Αφού αφαιρεθούν τα εξωτερικά φύλλα ίσως χρειαστεί να αφήσετε το λάχανο λίγο περισσότερο για να χαλαρώσετε τα υπόλοιπα φύλλα)

 

Μόλις τα φύλλα αφαιρεθούν και είναι αρκετά κρύα για να τα πιάσουμε για την αφαίρεση της σκληρής φλέβας από το κέντρο κάθε φύλλου λάχανου.
Σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμειξης ανακατεύουμε το κιμά με το ρύζι, μαϊντανό, αυγό, αλάτι και πιπέρι.
Με ένα κουτάλι βάλτε περίπου 1/4 φλιτζάνιου μείγμα κρέατος στο κέντρο ενός φύλλου λάχανου και κυλήστε μία φορά και στη συνέχεια πιέζοντας τις πλευρές του φύλλου και συνεχίστε να κυλάτε για να κλείσετε το μείγμα κρέατος.
Τοποθετήστε το σε ένα λαδωμένο πυρέξ με την ραφή προς τα κάτω.
Συνεχίστε μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλο το μείγμα κρέατος. Μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε όλα τα φύλλα λάχανου ανάλογα με το πόσο μεγάλο.
Ρίξτε το ντοματοπολτό πάνω από τους λαχανοντολμάδες και αλατοπιπερώστε
Καλύψτε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το σε φούρνο για 30-40 λεπτά.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ familytabletreasures.com

Προηγούμενο άρθροΟι Πατάτες της Άννας…δεν αποτυγχάνουν ποτέ
Επόμενο άρθροΑρώματα που ενώνουν: Νουά στην κατσαρόλα, μια οικογενειακή παράδοση