Αυτή η συνταγή για χοιρινό με πράσα και αυγολέμονο είναι μια κλασική επιλογή που συνδυάζει την πλούσια γεύση του κρέατος με τη φρεσκάδα των λαχανικών και την κρεμώδη υφή του αυγολέμονου. Είναι ένα πιάτο που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Υλικά:
2 κιλά χοιρινό σπάλα, κομμένο σε μερίδες
8 πράσα, χοντροκομμένα και ζεματισμένα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
5-6 κλωνάρια σέλινο (κοτσάνια και φύλλα), ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι νερό
Για το αυγολέμονο:
Ζουμί από το φαγητό
2 αυγά
Χυμός από 2 λεμόνια
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
1 ποτήρι κρύο νερό
Εκτέλεση
Παίρνουμε το κρέας, το πλένουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια!
Ζεματίζουμε τα πράσα σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη!
Τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να μελώσουν!
Τότε ρίχνουμε τα καρότα κομμένα σε κυβάκια και το σέλερι -κοτσάνια & φύλλα- ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό,
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για μιάμιση ώρα!
Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τα πράσα να βράσουν μαζί με το κρέας!
Αν έχει στεγνώσει το φαγητό, τότε ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό!
Ετοιμάζομαι τη σάλτσα αυγολέμονου:
Αδειάζουμε όλο το ζουμί του φαγητού σε κατσαρόλα και περιμένουμε να βράσει, ενώ παράλληλα χτυπάμε τ’ αυγά και χυμό από 2 λεμονια,
ενώ διαλύουμε το κορν φλαουρ σε ένα γεμάτο ποτήρι κρύο νερό!
Όταν πάρει βράση ο ζωμός, προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλαουρ και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να δέσει η σάλτσα!
Όταν πάρει τις πρώτες βράσεις ρίχνουμε το αυγολέμονο με γρήγορες κινήσεις και ανακατεύουμε ζωηρά και αποσύρουμε από τη φωτιά!
Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα αυγολέμονου και κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να πάει παντού!
H Συνταγή είναι της κας Fotini Bahatouri