Κοκκινιστό Μοσχάρι με μανιτάρια

Αυτό είναι ένα από αυτά τα πιάτα που πάντα πίστευα ότι ήταν πολύ περίπλοκο και ακριβό, αλλά δεν είναι αλήθεια.  Δοκιμάστε αυτό, καθώς νομίζω ότι είναι πιθανώς ένα από τα καλύτερα πιάτα που έχω φτιάξει ποτέ.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πιστεύω ότι θα κάνουν τη διαδικασία ευκολότερη για εσάς, ενώ παράλληλα θα αποφέρει καταπληκτικά αποτελέσματα.

1. Παράβλεψα να σιγοβράσω του μπέικον και επέλεξα να τσιγαρίσω ελαφρά σε ένα μεγάλο τηγάνι.
2. Μείωσα την ποσότητα του υγρού, αλλά στις 2 1/2 ώρες μαγειρέματος έλεγξα την κατσαρόλα και πρόσθεσα ένα επιπλέον μισό φλιτζάνι ζωμό.
3. Δέστε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης σε ένα μπουκέτο ώστε να αφαιρεθούν εύκολα.

Συστατικά:

1,5 κγρ μοσχάρι 
8 λωρίδες μπέικον, κομμένo σε φέτες
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 κουπες κόκκινο κρασι
2 κσ Αλεύρι
1 ½ κσ πελτέ ντομάτας
2 ½ κούπες ζωμό μοσχαρισιου κρέατος (αφήστε ½ κουπα στο πλάι)
3 σκελίδες σκόρδο, κιμά
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
4 κλαδάκια Θυμάρι
1 φύλλο φύλλου
450 γρ Μανιτάρια μωρού Portobello
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3 κσ Λάδι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ᐤ.

Ζεσταίνουμε μια μεγαλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει, αλλά όχι να γίνει τραγανό. Αφαιρέστε σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ρίχνετε το κρέας και σοτάρετε σε όλες τις πλευρές μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα. Μην γεμίζετε την κατσαρόλα, εάν χρειαστεί, κάντε το σε παρτίδες.
Αφαιρέστε το στο πιάτο με το μπέικον. Μην αδειάζετε το λιωμένο λίπος από την κατσαρόλα.
Ζεσταίνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι, προσθέστε τα καρότα και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ροδίσουν. Σε αυτό το στάδιο προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το κιμά.
Προσθέστε το μπέικον, το κρέας και τυχόν χυμούς που έχουν παραχθεί στο μείγμα λαχανικών.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο φούρνο και αφήστε το για 5 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε και ανακατέψτε το περιεχόμενο και τοποθετήστε το ξανά στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.

Αφαιρέστε την κατσαρόλα και μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 ᐤ.
Στην κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί και 2 φλιτζάνια του ζωμού, βεβαιωθείτε ότι το υγρό καλύπτει μόλις το κρέας και τα λαχανικά.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και το μπουκέτο με τα βότανα.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε στο φούρνο για 3-4 ώρες έως ότου το κρέας μαλακώσει στο πιρούνι και το υγρό έχει πήξη σε όμορφη σάλτσα. Δείτε την παραπάνω συμβουλή σχετικά με τον έλεγχο της κατσαρόλας στις 2 1/2 ώρες και την προσθήκη του ζωμού ½ φλιτζανιού.
Αφού ελέγξετε και προσθέσετε το υπόλοιπο , ζεσταίνετε λίγο λάδι και βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν, στη συνέχεια προσθέστε στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για επιπλέον 30 λεπτά. Αφαιρέστε το μουκέτο  με τα βότανα και σερβίρετε.
Το σερβίρισα αυτό με πουρέ πατάτας ή το κουνουπίδι ή η πολέντα θα ήταν υπέροχο και με αυτό.

Απολαύστε και επιτρέψτε μου να ξέρω αν σας αρέσει τόσο πολύ όσο εγώ!

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες με σάλτσα σκόρδου και τυρί σαν πιτσάκια
Επόμενο άρθροΕκμεκ με τσουρέκι και μία κρέμα Ονειρο