Κολοκυθόπιτα Γλυκιά

Μια απίθανη Κολοκυθόπιτα Γλυκιά με εκπληκτικό χειροποίητο φύλλο που θα ξετρελάνει και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο σας

Υλικά

Για 7 φύλλα
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού όχι πολύ γεμάτο αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαικιν παουντερ

Εκτέλεση

για τα φύλλα

Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ Και χλιαρό νερό όσο πάρει και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια.
Αφήνω να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Γέμιση
Τρίβω ένα μεγάλο κολοκύθι γύρω στα δύο κιλά.
Ρίχνω αλάτι και το αφήνω να βγάλει τα υγρά του.
Σουρωνω και ρίχνω ένα ποτήρι τού νερού νερό και λίγο
Ρίχνω λάδι και ζάχαρη όσο γλυκιά τη θέλουμε ρίχνω αλεύρι με το ένα χέρι ✋ τρεις φορές και ανακατεύω.
Βάζω βιταμ στο ταψί και λίγο λάδι
Απλώνω ένα φύλλο ρίχνω λάδι
Τα υπόλοιπα 4 φύλα τα στρώνω έτσι ώστε να βγαίνουν από το ταψί για να κάνω τον κοθρο για να μη βγεί η γέμιση έξω. Σε κάθε φύλλο που στρώνω ρίχνω και λίγο κανέλα.
Δεν τη θέλω στη γέμιση γιατί μαυρίζει.
Ρίχνω τη γέμιση και σκεπάζω με δύο φύλλα δαδονοντας το κάθε φύλλο.
Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα.
Ρίχνω λάδι.

Κολοκυθόπιτα Γλυκιά
Ψήνω στους 230 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Η Συνταγή είναι της Βουλα Πολυζου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Υλικά

Λεπτά φύλλα κρουστας 400 γραμμάρια
κολοκύθα 1,2 κιλά
ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού
σταφίδες 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
καρύδια 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού (1/2 φλιτζάνι αλεσμένο, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο)
λάδι 1 φλιτζάνι καφέ
κανέλα 1/2 κουτ
ζάχαρη άχνη 1/2 φλιτζάνι τσαγιού

Εκτέλεση

Το πρώτο βήμα της συνταγής της κολοκυθόπιτας είναι η προετοιμασία της κολοκύθας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και μετά την τρίβουμε. Ρίχνουμε την κολοκύθα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει το νερό της κολοκύθας και να έχουμε μια παχύρρευστη πάστα.
Προσθέτουμε τα καρύδια, την κανέλα και τις σταφίδες και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Αφού κρυώσει το μείγμα της κολοκύθας, ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα, βουτυρώνουμε ελαφρά το φύλλο και βάζουμε λίγο από το μείγμα στη στενή άκρη της, στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε το ρολό στο ταψί. Αραδιάζουμε τα ρολλά από τα πλαϊνά προς το κέντρο του ταψιού.
Αν χρησιμοποιείτε πολύ λεπτά φύλλα, χρησιμοποιήστε δύο, όχι μία, για να μην σκίζονται στο γύρισμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τυλίγοντας τα ρολά μέχρι να εξαντληθούν τα φύλλα και το μείγμα. Τέλος αλείφουμε τα φύλλα με βουτυρο απο πάνω

Η κολοκύθοπιτα ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει, κάτι που διαρκεί περίπου 50 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε την κρυωμένη πίτα με ζάχαρη άχνη.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθρο“Μουσακάς” με κολοκυθάκια
Επόμενο άρθροΚλασικό κοτόπουλο με μανιτάρια στο φούρνο