Το κολοκυθάκι που ξεχειλίζει στους ελληνικούς καλοκαιρινούς κήπους σημαίνει ότι σε ολόκληρη τη χώρα ο αριθμός των τοπικών συνταγών είναι γεμάτος . Αλμυρές πίτες γεμάτες κολοκυθάκια είναι μόνο μια κατηγορία πιάτων την θερινή περίοδο! Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες αλμυρές πίτες γεμάτες με κολοκυθάκια, όλες ελαφρώς ποικίλουν από τόπο σε τόπο .Αυτή η πίτα, με ελληνικό γιαούρτι, μας έρχεται από το βορρά.

Συστατικά
1,8 κιλά κολοκυθάκια
Αλατοπίπερο
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον για τα φύλλα
1 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι
1 φλιτζάνι τριμμένο Κεφαλοτύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα
3 μεγάλα αυγά χτυπημένα ελαφρά
1/2 φλιτζάνι τραχανά ρύζι, ή πλιγούρι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα
1 κουτί φύλλο για πίτα.

Οδηγίες
Κόψτε τα άκρα των ριζών του κολοκυθιού. Πλένετε και στεγνώνετε. Τρίβουμε το κολοκυθάκι κατά μήκος ενός τρίφτη. Βάλτε ένα τουλουπάνι σε ένα σουρωτήρι. Τοποθετήστε το κολοκυθάκι και ρίξτε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, τοποθετήστε ένα πιάτο από πάνω και αφήστε τα τριμμένα κολοκυθάκια να στραγγίσουν στο νεροχύτη για 2 ώρες.
Τραβήξτε προς τα πάνω το τουλουπάνι και στη συνέχεια πιέστε κολοκυθάκια για να βγεί όλη η  υγρασία. Μεταφέρετε τα αποξηραμένα κολοκυθάκια σε ένα καθαρό κύπελλο.
Προσθέστε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τα τυριά, τα αυγά, το τραχανά ρύζι ή πλιγούρι, το πιπέρι και το δυόσμο στα κολοκυθάκια και ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι. Γευτείτε και προσαρμόστε το  αλάτι, όπως θέλετε.
Βουρτσίστε ένα ταψί ψησίματος 33 X 23 X 5 cm με ελαιόλαδο και τοποθετήστε 8 φύλλα στο κάτω μέρος, βουρτσίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο καθώς τα στρώνετε. Απλώστε ομοιόμορφα το γέμισμα πάνω από το τελευταίο φύλλο και καλύψτε πάνω από το γέμισμα με επιπλέον 6 φύλλα, βουρτσίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο. Πιέστε ελαφρά προς τα κάτω όλη την πίτα. Αν υπάρχει προεξοχή, πιάστε τις άκρες μαζί και κυλήστε για να σχηματίσουν ένα χείλος. Κόψτε σε ορθογώνια κομμάτια και ψήνετε σε 180C, για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι το φύλλο να είναι χρυσό.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαλαμάρι γεμιστό με ρύζι και κουκουνάρι
Επόμενο άρθροΜπουρέκια με πατάτα και πράσο