Κοτόπουλο στο Τηγάνι με πιπεριές

Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα κοτόπουλο, είναι ένας παγκοσμίως γνωστός γαστρονομικός θρύλος! Μπορεί εύκολα να προετοιμαστεί σε μία ώρα ή λίγο περισσότερο.
Οι παραδόσεις θέλουν να χρησιμοποιηθεί μία κόκκινη και μία κίτρινη πιπεριά προς τιμήν των χρωμάτων της Αιώνιας Πόλης επειδή εκεί θέλει η παράδοση να είχε ξεκινήσει.

Συστατικά για 2-3 άτομα

• 800 γραμμάρια κοτόπουλου σε κομμάτια
• 2 πιπεριές
• 1 κρεμμύδι (μεσαίου μεγέθους)
• 250 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
• 1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
• αλάτι (με γεύση)
• μαύρο πιπέρι (με γεύση)
• 6 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

“Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες.
Το κοτόπουλο και οι πιπεριές μαγειρεύονται χωριστά σε δύο τηγάνια και στη συνέχεια αναμιγνύονται για τα τελευταία 5 λεπτά, οπότε ένα από τα τηγάνια πρέπει να είναι μεγαλύτερο.”

Το ιδανικό πιάτο ετοιμάζεται με κομμάτια που προέρχονται από ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουτια αλλά όχι τα στήθη που πωλούνται χύμα, επειδή έχουν πολύ διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος. Ακόμα κι αν η συνταγή είναι παραδοσιακά φτιαγμένη με κόκκινη και κίτρινη πιπέρι αυτό φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό.
Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τις σε λωρίδες ή κομμάτια.
Κόψτε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε. Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου καρυκευμένα με αλάτι και μαύρο πιπέρι και ομοιόμορφα σοτάρετε σε όλες τις πλευρές σε μια μεσαία φλόγα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνει ανοιχτό καφέ.

Ρίξτε ένα ποτήρι ξηρό λευκό κρασί, ανακατέψτε και γυρίστε τα κομμάτια και αφήστε το άρωμα αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέστε τη μισή σάλτσα ντομάτας, καλύψτε με καπάκι και αρχίστε να μαγειρεύετε σε μια ήπια φλόγα με τη σάλτσα να σιγοβράζει.


Περιστασιακά γυρίζετε κομμάτια και ανακατεύετε. Εάν η σάλτσα γίνει πολύ ξηρή, προσθέστε λίγο ζεστό νερό.
Το μαγείρεμα γίνεται όταν το στήθος και ο μηρός διαπερνιούνται εύκολα από ένα πιρούνι.
Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο άλλο τηγάνι, ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καφέ για 10 λεπτά.
Προσθέστε πιπεριές, αλάτι, το υπόλοιπο μισό σάλτσα ντομάτας και μισή κουτάλα ζεστό νερό. Οι πιπεριές θα απελευθερώσουν το νερό τους κατά το μαγείρεμα. Καλύψτε με καπάκι και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μια ήπια φλόγα με τη σάλτσα να σιγοβράζει.


Ανακατέψτε συχνά. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Σβήστε τη φλόγα και περιμένετε το κοτόπουλο να είναι έτοιμο.
Βάλτε το κοτόπουλο και τις πιπεριές μαζι και μαγειρέψτε για 5 έως 10 ακόμη λεπτά.
Η σάλτσα πρέπει να είναι άφθονη, οπότε αν είναι απαραίτητο προσθέστε λίγο περισσότερο ζεστό νερό.
Ελέγξτε εάν το αλάτι είναι εντάξει και σερβίρετε ζεστό.
Αυτό το πιάτο μπορεί να διατηρηθεί για 2 ημέρες στο ψυγείο και να καταψυχθεί, με διάρκεια ζωής 3 μηνών στον καταψύκτη.

ΠΗΓΗ: Piero Benigni

Προηγούμενο άρθροΚέικ Γιαουρτιού…μαλακό και νόστιμο
Επόμενο άρθροΧαλβάς σιμιγδάλι με λεμόνι και βούτυρο 🍋