Κοτόπουλο Φούρνου με μία εύκολη σάλτσα

Συστατικά

2 1/2 κιλά ολόκληρου κοτόπουλου για ψήσιμο
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 λεμόνι σε φέτες
μαϊντανό για διακόσμηση
μαργαρίνη για επάλλειψη

Παρασκευή

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ξεπλύνετε το κοτόπουλο με κρύο νερό και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα ταψί λαδωμένο με λάδι, τοποθετήστε το στήθος κοτόπουλου προς τα πάνω.
Αλείψτε το κοτόπουλο με τη μαργαρίνη και το χυμό λεμονιού.
Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο μέσα και έξω με ρίγανη, αλάτι (γενναιόδωρα) και πιπέρι.
Τακτοποιήστε τις φέτες κρεμμυδιού γύρω από το κοτόπουλο και τις φέτες λεμονιού πάνω από το κοτόπουλο.
Ραντίστε το λεμόνι και τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και ένα τέταρτο. Δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί έως ότου οι χυμοί διαλυθούν και οι αρθρώσεις κοτόπουλου κινούνται εύκολα.
Στα μισά του ψησίματος, γυρίστε τα κρεμμύδια.
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το φούρνο και αφήστε το να παραμείνει καλυμμένο με αλουμινόχαρτο σε δίσκο κοπής για 10 λεπτά.
Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια και σερβίρετε γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψητά κρεμμύδια.

Εάν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε μια σάλτσα (σάλτσα):
Βάλτε το ταψί στη φωτιά (ή ρίξτε όλους τους χυμούς και τα κομμάτια κοτόπουλου που έχουν μείνει σε ένα τηγάνι) και προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατέψτε γρήγορα με ένα σύρμα σε μέτρια φωτιά.
Μετά το μαγείρεμα για 2 λεπτά, προσθέστε λίγο ζωμό κοτόπουλου (ζεστό), περίπου 2 φλιτζάνια.
Οταν βράσει, ντεγλασσαρετε ό, τι έχει κολλήσει.
Αφήστε να σωθεί σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά και αλατοπιπερώστε.
Σουρώστε την σάλτσα και σερβίρεται με το κοτόπουλο

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠατατοκεφτέδες με Τόνο…ότι πιο νόστιμο
Επόμενο άρθροΑφράτα Κρουσανάκια  με τυρί