Κουλουράκια “Αμμωνίας”

Γεια σε όλους. Σας προτείνω μια συνταγή παλιά απο την μάνα μου, κουλουράκια αμμωνίας.

Υλικά

1 αυγό
200 γρ ζάχαρη
200 γρ βούτυρο
1 κ.γ. αμμωνία
150 ml. κρέμα γάλακτος
πρέζα αλάτι
αλεύρι, όσο χρειάζεται η ζύμη (~700 γρ.)

Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέστε βούτυρο και τρίψτε με τα χέρια σας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον κρόκο, τη ζάχαρη, την αμμωνία, σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε στην κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και ζυμώνουμε.

Σταματάμε όταν η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή τόσο, όσο που να μην κολλά στα χέρια.
Και να κολλά ελάχιστα στα χέρια δεν πειράζει, γιατί θα σφίξει λίγο όσο θα ξεκουράζεται.
Αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο μία ώρα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.
Πήρα διάφορα είδη αλευριού η πσοότητα ήταν σωστή, δεν χρειάστηκε να βάλω περισσότερο.

Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μπορείτε και ένα βράδυ. Μετά ανοιγουμε την ζυμη πασπαλίζοντας αλεύρι πάχους 5-6 χιλ. φουσκώνει πολύ καλά και κόβουμε μπισκότα (με κουπ πατ ποτήρι ή απλά μαχαίρι).
Αλείψτε τα κομμένα μπισκότα με χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίστε με ζάχαρη (μπορείτε να προσθέσετε σουσαμι, τρίμματα καρύδας ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς στη ζάχαρη), τα βάζετε σε ταψί με μικρά κενά και τα ψήνετε στους 180-200*C για ~10 λεπτά. (Ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιοτροπίες του κι εσείς γνωρίζετε τον δικό σας, γι αυτό όταν ροδίσουν ελαφρά το βγάζουμε το ταψί και βάζουμε αμέσως το επόμενο.

Κανονικά, όταν έχουν ροδίσει επάνω, έχουν αντίστοιχα ροδίσει και από κάτω. Για να σιγουρευτούμε, ανασηκώνουμε ένα κουλουράκι με ένα πιρούνι και ελέγχουμε. Αν είναι άψητο από κάτω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
)
Ολα! Τα μπισκότα είναι τόσο χρυσά που κατά κάποιο τρόπο θυμίζουν ήλιο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τσάι με μέντα και μέλι!… Νόστιμο!!!
Νόστιμο!!!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Σε αυτή τη συνταγή, η αμμωνία δεν πρέπει να αντικατασταθεί με μπέικιν πάουντερ ή σόδα – έχει δοκιμαστεί και δεν πηγε καλά

Προηγούμενο άρθροΑυθεντικό Μοσχαρίσιο Στρογκανόφ
Επόμενο άρθροΤρούφες Τσουρεκιού…σε πέντε λεπτά