Κουλουράκια βανίλιας με καρύδια και κάρδαμο

Για 32 τεμάχια

Για τη ζύμη:

300 γραμμάρια αλεύρι
100 g ζάχαρη άχνη
100 γραμμάρια καρύδια αλεσμένα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1 λοβό βανίλιας ή 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη βανίλιας
250 g κρύου βουτύρου, κομμένο σε κύβους
1 κρόκος αυγού

Για διακόσμιση:
150 g ζάχαρη άχνη
10 g ζάχαρης βανίλιας μπέρμπον

Προετοιμασία της ζύμης

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τα αλεσμένα καρύδια, το αλάτι και το κάρδαμο. Εάν χρησιμοποιείται ένα λοβό βανίλιας, διαιρέστε το στα δύο κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι, ξύστε τους σπόρους και προσθέστε το στο ξηρό μείγμα. Εάν χρησιμοποιείται εκχύλισμα βανίλιας ή ζάχαρη βανίλιας, προστίθενται στο ξηρό μείγμα.

Οι κύβοι βουτυρου προστίθενται στο ξηρό μείγμα. Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός ζύμης, τρίψτε το βούτυρο στο ξηρό μείγμα μέχρι να ληφθούν πολύ λεπτά ψίχουλα. Εάν δεν έχετε μπλέντερ χεριών, μπορείτε να το κάνετε με τα χέρια σας,τρίβοντας πρώτα το βουτυρο με τις άκρες των δακτύλων σας μέχρι να πάρετε μια τραχιά μάζα με μεγάλα κομμάτια λαδιού σε αυτό. Στη συνέχεια, πάρτε το μείγμα με δύο χούφτες και τρίψτε ανάμεσα στις παλάμες σας μέχρι να ληφθούν λεπτά ψίχουλα. Όταν η ζύμη λαμβάνεται με μια χούφτα και συμπιέζεται, θα πρέπει να μπορεί να γίνει μια μπάλα, η οποία, ωστόσο, θα φαίνεται εύθρυπτη. Στη συνέχεια, προσθέστε τον κρόκο και ζυμώνετε το μείγμα με το χέρι μέχρι να μαλακώσει σε μια ζύμη. Η ζύμη μπορεί επίσης να παρασκευαστεί σε στατικό αναμίκτη με το εξάρτημα ζυμης.

Η ζύμη διαμορφώνεται σε ένα μανικι-ρολο τυλίγεται σε μεμβράνη και ψύχεται στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορεί να προετοιμαστεί μία ημέρα νωρίτερα. Φυλάσσετε καλά τυλιγμένο στο ψυγείο. Σε αυτήν την περίπτωση, πριν σχηματίσετε τα μισοφέγγαρα, η ζύμη μπορεί να χρειαστεί λίγο μαλάκωμα στα χέρια. Αλλά μην το παρακάνετε.

Διαμόρφωση και ψήσιμο των μισοφεγγαρων

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C. Η κρύα ζύμη κόβεται σε κομμάτια. Κάθε κομμάτι διαμορφώνεται σε μια μπάλα μεγέθους μεγάλου καρυδιού. Ένα χοντρο κορδόνι σχηματίζεται από τις μπάλες, και το πλάθουμε λεπτό προς τις άκρες και διαμορφώνετε σε μισοφέγγαρο. Τακτοποιήστε σε ταψιά καλυμμένα με χαρτί ψησίματος και ψύξτε ξανά για 15-20 λεπτά.

Κάθε ταψί ψήνεται ξεχωριστά τοποθετώντας το σε μεσαίο επίπεδο στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε τα κέικ για 14-16 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να ροδίσουν. Μόλις αφαιρεθούν από το φούρνο,
θα παραμείνουν μαλακά και εύθραυστα, οπότε αφήστε το να κρυώσει για δέκα λεπτά στο ταψί πριν κυλήσει σε ζάχαρη άχνη.

Για κύλιση, η ζάχαρη άχνη αναμιγνύεται με τη ζάχαρη βανίλιας. Τα γλυκά βυθίζονται σε αυτό από όλες τις πλευρές. Μπορούν επίσης να πασπαλιστούν με ζάχαρη βανίλιας πριν σερβιριστούν για να φρεσκάρουν.

Πασπαλίζουμε με το χέρι σε ψημένα κέικ με ζάχαρη άχνη βανίλιας

Ευχαριστούμε το kulinarno-joana για την συνταγή

Προηγούμενο άρθροΤηγανιτές Ζύμες….πάνε με όλα
Επόμενο άρθροΤυρόψωμο αφράτο