Ντολμαδάκια με κιμά

Υλικά

35-40 μεγάλα κληματόφυλλα
600-650 γρ. κιμά
½ ποτήρι ρύζι πλυμμένο στραγγισμένο
3-4 κουταλιές λάδι
Πιπέρι και κανέλα
Λίγο δυόσμο ξερό
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κρεμμύδι τριμμένο
1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 ½ κουταλιά ντοματοπολτό
¾ -1 ποτήρι ώριμη ντομάτα, τριμμένη
1-2 ώριμες κομμένες σε στρογγυλές φέτες
4-5 κουταλιές λάδι

Περιγραφή

Βουτάτε τα κληματόφυλλα για λίγα δευτερόλεπτα σε κοχλαστό νερό. Τα βγάζετε και τα στραγγίζετε. Ρίχνετε σε δοχείο τον κιμά, το ρύζι, το πιπέρι, την κανέλα, το δυόσμο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, τον ντοματοπολτό και την τριμμένη ντομάτα και τα αναμιγνύετε καλά. Απλώνετε κάθε κληματόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω. Βάζετε 2 κουτάλια κιμά  στην άκρη κάθε φύλλου, διπλώνετε τις δυο πλευρές του προς τα μέσα και το τυλίγετε σε ρολό, σφίγγοντας το ελαφρά. Παίρνετε μια μέτρια κατσαρόλα, αν θέλετε κόβετε 1-2 ντομάτες σε στρογγυλές φέτες και με αυτές γεμίζετε τη βάση της. Βάζετε τα κουπέπια σε σειρές πάνω από τις ντομάτες, τους ρίχνετε 4-5 κουταλιές λάδι και ½ ποτήρι περίπου νερό, και τοποθετείτε επάνω τους το πιάτο για να τα πιέζει. Τα σκεπάζετε και τα σιγοψήνετε για 40 περίπου λεπτά. Τα παρακολουθείτε και αν χρειαστεί νερό προσθέτετε. Όταν θα τα σερβίρετε, τα αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, και έτσι οι φέτες από ντομάτα που έχετε βάλει στη βάση της κατσαρόλας βγαίνουν από πάνω.

ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΝτοματόρυζο σπυρωτό….με τέλεια γεύση
Επόμενο άρθροΚυπριακές πίτες με ελιές και πιπεριά φλωρίνης