Κρέας με πατάτες κατσαρόλας με μυρωδικά

Ένα πλούσιο και θρεπτικό πιάτο Κρέας με πατάτες κατσαρόλας. Πολύ νόστιμο και που μπορεί να σερβιριστεί τόσο για μεσημεριανό όσο και για βραδινό.

Υλικά

1 κιλό χοιρινό
600γρ. πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 στελέχη σέλινου
2 καρότα
2 κουταλιές της σούπας πελτε ντομάτας
3 ντομάτες Cherry
Αλεύρι οσο παρει
200ml λευκό κρασί
Ζωμός λαχανικών κατά βούληση
Δεντρολίβανο για γεύση
2 φύλλα φασκόμηλου
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestersauce (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο κατά βούληση
40 γραμμάρια βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία:

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο και το σκόρδο και κρατήστε τα στην άκρη.
Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε ίσα κομμάτια και τις αφήνετε στην άκρη σε ένα δοχείο με νερό.
Κόβετε το κρέας σε όχι πολύ μεγάλα κομμάτια, τα αλευρώνετε καλά και τα τινάζετε για να φύγει η περίσσεια.

Σε μια κατσαρόλα βάλτε λίγο λάδι και βούτυρο, ροδίστε καλά το κρέας, προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, αφήστε τα όλα να αρωματιστούν
για άλλα 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το κρασί, τα μυρωδικά, τον πελτέ ντομάτας, τα ντοματίνια, τη σάλτσα , αλάτι, πιπέρι
και 3-4 κουτάλες ζωμό.

Μαγειρέψτε μισοσκεπασμένο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας περιστασιακά για περίπου 1½ ώρα, προσθέστε τις πατάτες αφού τις
στραγγίξετε, αν τα υγρά στεγνώσουν πολύ κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό.
Μαγειρέψτε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμες οι πατάτες.

Απολαύστε το!

Η Συνταγή ειναι από το Katja in cucina

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αρνάκι στο Φούρνο με Πατάτες

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο
1.5 -2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσοκτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…
Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.
Bάζετε το ταψί στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.

Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.

Η Συνταγή είναι της Helen Tzouganatos

Προηγούμενο άρθροΠανεύκολο και νόστιμο κέικ με κρέμα κακάο
Επόμενο άρθροΜαρινάδα για κοτόπουλο