Μια από τις αγαπημένες μου πίτες είναι αυτή με τα κρεμμύδια. Όποτε βρίσκω στην αγορά άσπρα μεγάλα κρεμμύδια που ανοίγει η όρεξη να ανοίξω φύλλα και να τη φτιάξω. Ειδικά όταν πέσω πάνω σε νεροκρέμμυδα Ζακύνθου…

Υλικά για ένα μέτριο ταψί

  • 4 χοντρά φύλλα του εμπορίου ή χειροποίητα
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και του φύλλου

Για τη γέμιση

  • 5-6 κρεμμύδια μεγάλα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι δυόσμο (τα φυλλαράκια μόνο) ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 300γρ. μανούρι ή φέτα σκληρή σε χοντρά τρίμματα
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάχνετε τα δικά σας φύλλα: Βάζετε μισό κιλό αλεύρι για όλες τι χρήσεις σε μια λεκανίτσα, προσθέτετε λίγο αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 σφηνάκι τσίπουρο και λίγο νερό. Ζυμώνετε το μείγμα, προσθέτοντας σταδιακά νερό μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την ζυμώνετε καλά να αποκτήσει ελαστικότητα και ύστερα την χωρίζετε σε τέσσερις μπάλες και τις αφήνετε να περιμένουν για ένα μισάωρο τουλάχιστον σκεπασμένες με πετσέτα κουζίνας.
  2. Για τη γέμιση: καθαρίζετε και κόβετε τα ξερά κρεμμύδια σε φέτες και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Τα βάζετε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο νεράκι να μαραθούν. Όταν πιουν το νεράκι τους προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλατίζετε και σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το δυόσμο, το μανούρι ή τη φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Aνοίγετε το πρώτο μπαλάκι ζύμης σε φύλλο ως εξής: Αλευρώνετε τον πάγκο σας, ανοίγετε την μπάλα της ζύμης σε δίσκο και τον τοποθετείτε στον αλευρωμένο πάγκο. Τον πασπαλίζετε κι από πάνω με λίγο αλεύρι ακόμα και με τον πλάστη τον ανοίγετε λίγο λίγο σε στρογγυλό φύλλο.
  4. Λαδώνετε το ταψί και το απλώνετε μέσα καλύπτοντας πάτο και πλαϊνά κι αφήνοντας να εξέχει. Το λαδώνετε καλά κι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το δεύτερο μπαλάκι ζύμης.
  5. Απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα με τα κρεμμύδια και τη φέτα και κλείνετε την κρεμμυδόπιτα, φέρνοντας τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα. Ανοίγετε τα δυο φύλλα και τα απλώνετε τσαλακωτά από πάνω.
  6. Χαράζετε σε κομμάτια, λαδώνετε καλά, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.

written by Ιωάννα Σταμούλου

Είμαι η Ιωάννα Σταμούλου και είμαι καλά όταν μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας συνταγές για γλυκά –κυρίως- αλλά και φαγητά που μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς εύκολα στο δικό σας σπίτι με επιτυχία, μικρά μυστικά της κουζίνας μου, γαστρονομικές εμπειρίες από ταξίδια, πρόσωπα, πράγματα και προϊόντα που αγαπώ. Ό,τι βρίσκετε εδώ, να ξέρετε είναι δοκιμασμένο κι από καρδιάς.

Προηγούμενο άρθροΤαλιατέλες με σάλτσα Γιαουρτιού….
Επόμενο άρθροΤο Dressing που πάει με όλα