Κρητικά Χορτοπιτάκια της Dimitras

Η Συνταγή είναι από το Site τηςDimitras Dishes

Υλικά

Για τη ζύμη:

4 φλιτζάνια (566 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την γέμιση:
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο συν περισσότερο για τηγάνισμα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5-6 κρεμμύδια, λεπτές φέτες
600 gr ανάμεικτα χόρτα, ψιλοκομμένα
400 gr φύλλα σπανακιού, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός, αφαιρούνται οι μίσχοι και ψιλοκομμένα
1 μικρή δέσμη φρέσκων φύλλων δυοσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ξηρό άνηθο
αλάτι, για γεύση
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
200-220 γρ τυρί φέτα, προαιρετικό

Οδηγίες

Φτιάξτε τη ζύμη:
Στο μπολ ενός επιτραπέζιου μίξερ που έχει τοποθετηθεί με το άγκιστρο ζύμης, συνδυάστε το νερό, το ξύδι, το
αλάτι και το ελαιόλαδο και χτυπήστε το μαζί. Προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε με μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχει ελαφρά λιπανθεί με ελαιόλαδο. Πετάξτε τη ζύμη για να καλύψετε και καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα ή με καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήστε στην άκρη και αφήστε τη ζύμη να ηρεμήσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Προετοιμάστε την γέμιση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ελαιόλαδο με μια πρέζα αλάτι.
Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Περίπου 6-7 λεπτά.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα χόρτα σε μερικές παρτίδες. Περάστε ελαφρά κάθε παρτίδα με αλάτι.
Αυξήστε τη θερμότητα σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία, ώστε οι χυμοί που απελευθερώνονται να εξατμιστούν.
Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε τα βότανα και το μαύρο πιπέρι. Εάν δε τα θέλετε νηστισιμα προσθέτετε φέτα, αυτήν τη στιγμή. Δοκιμάστε το μείγμα και ρυθμίστε το καρύκευμα, αν θέλετε.
Εάν δεν προσθέτετε φέτα, προσθέστε το χυμό μισού λεμονιού συν μισό κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού στα χόρτα. Αφήστε την γέμιση να κρυώσει.

Συναρμολογήστε τα πιτάκια:
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και διαιρέστε την σε 8 ίσες μερίδες.

Ανοίξτε κάθε ζύμη σε πάχος περίπου 3mm
Τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο στη ζύμη. Συνεχίστε να τοποθετείτε κουταλάκια του γλυκού γέμιση στο πάνω μέρος της ζύμης, περίπου 5 απόσταση.

Βουρτσίστε τις άκρες της ζύμης και ανάμεσα στη γέμιση με νερό. Διπλώστε το κάτω μέρος της ζύμης πάνω από το γέμιση και πιέστε το επίπεδο.


Χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι ή ένα κόπτη μπισκότων, κόψτε τις πίτες σε μισά φεγγάρια.


Τοποθετήστε τις πίτες σε ένα ταψί που έχει στρωθεί με χαρτί ψησίματος και αλευρωθεί ελαφρά.
Τρυπήστε τις κορυφές των πιτών με ένα πιρούνι.


Τηγανίζουμε τις πίτες 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Το λάδι πρέπει να είναι 180-190 ° C.
Mεταφέρετε τα πιτάκια πίτες σε ένα δίσκο με χαρτοπετσέτες για να απορροφήσει το υπερβολικό λάδι.

Σερβίρετε αμέσως.

Προηγούμενο άρθροΗ πιο γρήγορη Πορτοκαλόπιτα με φύλλο
Επόμενο άρθροΜπάρες Κρέμας Πορτοκαλιού στον φούρνο