Παξιμαδάκια νηστίσιμα με αμύγδαλα και σταφιδες!!!

Αυτά τα παξιμαδάκια δεν είναι απλά νηστίσιμα, είναι μια πραγματική γευστική εμπειρία! Η τραγανή υφή τους, σε συνδυασμό με την γλυκιά γεύση από τις σταφίδες και τη σοκολάτα όπως και το άρωμα από τα αμύγδαλα, τα καθιστούν ιδανικά για πρωινό, σνακ ή ακόμα και για συνοδευτικό στον καφέ σας

Υλικά:

1 κούπα ελαιόλαδο (μπορείτε να βάλετε και μισό μισο με ηλιέλαιο)
1 1/2 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κούπα ψιλοκομμένα σταφιδες, cranberries
1/2 κούπα σταγόνες κουβερτούρας

Σημείωση: Αλέυρι όσο πάρει μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λαδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τη σόδα, το μπέικιν, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το αλάτι, τις σταφίδες και τις σταγόνες κουβερτούρας.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 φρατζολάκια.
Τοποθετούμε τα φρατζολάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Χαράζουμε τα φρατζολάκια με ένα μαχαίρι σε φέτες, περίπου 2 εκ. πάχος.
Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Βγάζουμε τα φρατζολάκια από το φούρνο, τα κόβουμε σε φέτες κατά μήκος στις χαραγές και τα ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Αφήνουμε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές δοχείο.

Προτάσεις:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη ζύμη, όπως καρύδια, φιστίκια ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
Αν θέλετε τα παξιμαδάκια σας να έχουν πιο έντονη γεύση πορτοκαλιού, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού στη ζύμη.
Μπορείτε να ψήσετε τα παξιμαδάκια σε χαμηλότερη θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν θέλετε να γίνουν πιο σκληρά.
Τα παξιμαδάκια διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 εβδομάδες.

Καλή επιτυχία!

Η Συνταγή είναι της κας Γλυκερία Μητσιάνη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παξιμαδάκια με αμύγδαλο

Παξιμαδάκια με αμύγδαλο

Υλικά

για περίπου 40 τεμάχια
280 γρ αλεύρι 00
150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
130 γρ αμύγδαλα με φλούδα
2 αυγα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα φλούδα από 1 λεμόνι
βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία για γλυκά (εναλλακτικά 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ)
1 πρέζα αλάτι

Πώς να τα φτιάξετε

Πρώτα από όλα ανακατεύουμε μαζί με ένα πιρούνι τα αυγά, τη ζάχαρη, την τριμμένη φλούδα εσπεριδοειδών, το αλάτι και τη βανίλια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και την αμμωνία για τα γλυκά.
Ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Αν κολλάει στα δάχτυλά σας, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα με όλη τη φλούδα
Ζυμώνουμε καλά, χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και με τη βοήθεια λίγο αλεύρι φτιάχνουμε 2 φραντζολάκια πλάτους περίπου 3 εκ.
Σημαντικό είναι να έχετε τέλεια διαμορφωμένο το καρβέλι, μην ισιώσετε το καρβέλι, αλλά τοποθετήστε το σε στρογγυλό ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος

Ψήνουμε στους 180° στο μεσαίο μέρος του φούρνου για περίπου 15 – 18 λεπτά για να φουσκώσουν τα φραντζολάκια .
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κόψετε τα μπισκότα με λεπίδα ή μαχαίρι σε πάχος περίπου 1 και μισό – 2 cm

Γυρίστε τα μπισκότα ανάποδα και ψήστε ξανά στο φούρνο για 4 λεπτά από τη μία πλευρά.
Μετά τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε άλλα 4 λεπτά από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν! Μόλις βγουν από το φούρνο θα φαίνονται σκληρά, Αφήσετε να περάσουν μερικές ώρες και θα δείτε ότι θα είναι μυρωδάτα και απαλά!

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤηγανιτές φέτες κολοκυθιού με τυρί και σως γιαουρτιού
Επόμενο άρθροΑκαταμάχητο Ρολό Σοκολάτας με Μπανάνες και Πλούσια Κρέμα