Κρουτόν, ελιές, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο & ούζο

Συστατικά

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 πράσα , πλυμμένα και ψιλοκομμένα
1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
10 φλιτζάνια απλά κρουτόν
1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη τα φύλλα μόνο
1 ματσάκι φρέσκο θυμαρι τα φύλλα μόνο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Στραγγισμένος φρέσκος χυμός από δύο πορτοκάλια
1 ½ φλιτζάνια χοντροκομμένα αποξηραμένα σύκα
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 ½ φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια
2 φλιτζάνια μαγειρεμένα αποφλοιωμένα κάστανα, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο πράσινο ή ελιές Καλαμάτας
Αλάτι και πιπέρι 
2/3 φλιτζάνι ούζο
2 φλιτζάνια από ζωμό λαχανικων ή νερό ή και περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο πάνω σε μεσαία φωτιά μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και το μάραθο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 12 λεπτά. Ανακατέψτε το σκόρδο. Βγάλτε το από την φωτιά.
Μεταφέρετε τα κρουτόνια και το μίγμα πράσου σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Ρίξτε μέσα με τα βότανα(ρίγανη, θυμάρι), το ξύσμα, τα σύκα, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κάστανα και τις ελιές. Πασπαλίζουμε με ούζο και χυμό πορτοκαλιού και ανακατευουμε για να πάρουν αρώματα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε τα με τον ζωμό.
Λαδώστε ένα μεγάλο πυρεξ και μεταφέρετε το μείγμα σε αυτό. Τοποθετήστε μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και γεμίστε με το νερό. Καλύψτε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο, μέχρι τις άκρες. Ψήστε περίπου 45 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε να ψήνετε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από πάνω. Βγάλτε το, να κρυώσει ελαφρά και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: dianekochilas.com

Προηγούμενο άρθροΛικέρ βερίκοκο
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με ταλιατέλες