Γιορτινό, κυριακάτικο και πάντα διαχρονικό το φαγητό αυτό. Ο σπιτικός κόκορας είναι πιο σκληρός από του εμπορίου…περισσότερα
Υλικά

4-5 μερίδες
1-1 1/2 κιλό σπιτικός κόκορας
2 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά
1/2 κούπα ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες ή μια κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια
2 κουταλιές πελτέ ή συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 νεροπότηρο κρασί
5-6 κόκκους μπαχάρι
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
2 κουταλιές ελαιόλαδο για τα μακαρόνια
Μυζήθρα τριμμένη

Εκτέλεση
Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και αν θέλουμε αφαιρούμε την πέτσα του. Εγώ την αφαιρώ για να είναι καθαρός ο κόκορας, εκτός από τα φτερά που δεν ξεπετσιάζονται. Σε κάποιους όμως αρέσει οπότε την αφήνουν. Πλένουμε τα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στη φωτιά και σωτάρουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
Όταν σωταριστεί καλά ο κόκορας σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη και τον πελτέ και τις ελιές.

Προσθέτουμε νεράκι να μισοσκεπαστεί ο κόκορας και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για περίπου δύο ώρες μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα του.
Βράζουμε και τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Στην κατσαρόλα βάζουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα.

Φωτό: www.pemete.gr

Προηγούμενο άρθροΤο Κέικ της Σουλτάνας
Επόμενο άρθροΚουλουράκια με τσίπουρο και σουσάμι από την Ήπειρο