Συστατικά:

200 γρ λαζάνια
1 μελιτζάνα σε ροδέλες
4 – 5 κολοκυθάκια σε ροδέλες
500 γρ λευκά μανιτάρια τεμαχισμένα
ελαιόλαδο
360 γρ τριμμένο ρεγκάτο γραβιέρα, ένταμ (μαλακά τυριά) 15φετες ζαμπόν κομμένο τετραγωνάκια
Για τη σάλτσα ντομάτας:
1 – 2 ΚΣ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
αλάτι
2 ΚΣ θυμάρι
Για την μπεσαμέλ:
120 γρ βούτυρο
90 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
840 ml γάλα ζεστό
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
50 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο

Εκτελεση:
Κόβω τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα αλατίζω και τα βάζω για τουλάχιστον 1 ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά τους.
Ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες της μελιτζάνας, μέχρι να μαλακώσουν κι από τις δύο πλευρές.
Όμοια συνεχίζω και με τα κολοκυθάκια.
Κόβω τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρω κι αυτά στο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
Για να φτιάξω την σάλτσα ντομάτας, σε μια κασταρόλα, ζεσταίνω 1 -2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για ένα λεπτό.
Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και το αλάτι.
Ανακατεύω όλα τα υλικά, χαμηλώνω τη θερμοκρασία σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και την αφήνω να βράσει για 10 – 15 λεπτά.
Για την μπεσαμέλ λιώνω σε δυνατή φωτιά το βούτυρο. Πασπαλίζω το αλεύρι και το αφήνω ανακατεύοντας διαρκώς να καβουρδιστεί για 1 λεπτό.

Ρίχνω λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια πλούσια πυκνή μπεσαμέλ.
Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί.
Για να φτιάξω το φαγητό απλώνω τη μισή μπεσαμέλ στον πάτο του πυρέξ.
Από πάνω καλύπτω με μια στρώση λαζάνια.
Τα σκεπάζω με τη μισή δόση της σάλτσας ντομάτας.
Απλώνω τις ροδέλες της μελιτζάνας,το ζαμπον μετά τα κολοκυθια και τέλος τα μανιτάρια.
Σειρά έχουν τα τριμμένα τυρία.
Συνεχίζω με δεύτερη στρώση λαζάνια και όμοια από πάνω σάλτσα ντομάτας – μελιτζάνα -κολοκυθάκια – μανιτάρια – τυριά.
Τρίτη στρώση με τα λαζάνια και τα σκεπάζω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Ραντίζω με έξτρα τριμμένο τυρί.
Ψήνω στου φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220*C για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η μπεασαμέλ.
Αφήνω να κρυώσει για 15 λεπτά πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.

της Xristina GewrgiopoulouΧρυσό Σκουφάκι μέλη

Προηγούμενο άρθροΕνα ποντιακό γλύκισμα…παραδοσιακή συνταγή (ωτία)
Επόμενο άρθροΦωλιές με καταΐφι και με κρέμα πατισερί