Λαχανοντολμάδες

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο, αφαιρείται ο μίσχος
2 καρότα
3 κομματια σέλινο

Για τη γέμιση:
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1/4-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι νερό (ή περισσότερο)
1 μικρό κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι άψητο λευκό ρύζι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι αλάτι
μαύρο πιπέρι για γεύση
5-6 φλιτζάνια ζωμό κότας ή νερό

Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
3 κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουερ

Εκτέλεση

Βράζετε το λάχανο σε αλατισμένο νερό που βράζει με τον πυρήνα προς τα κάτω. Γυρίστε το και βράστε άλλα 10-15 λεπτά μέχρι τα φύλλα να αρχίσουν να βγαίνουν εύκολα και να γίνουν
κάπως ημιδιαφανή. Δεν πρέπει να παραβράσουν σε σημείο που να γίνουν μαλακά και χυλώδη.
Βγάζετε τα φύλλα καθώς ξεκολλάνε από το λάχανο και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
​Όταν ξεφλουδίσετε τα περισσότερα φύλλα και φτάσετε στον πυρήνα με τα μικρότερα φύλλα, θα είναι δύσκολο να αφαιρέσετε τα φύλλα χωρίς να τα σκίσετε.
Τα περισσότερα από αυτά τα φύλλα θα είναι πολύ μικρά για να χρησιμοποιηθούν για λαχανοντολμάδες, επομένως θα χρησιμοποιηθούν ως κρεβάτι ή κάλυμμα.

​Κόβουμε τα καρότα και το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μας. Αυτά θα είναι το κρεβάτι που θα κάθονται οι λαχανοντολμαδες για να μην έρθουν σε άμεση επαφή με τη φωτιά και να ψηθούν πιο απαλά. Αυτό θα αποτρέψει την αποσύνθεση τους ενώ σιγοβράζουν.
Χρησιμοποιήστε μερικά από τα μικρά και ψιλοκομμένα κομμάτια λάχανου για να καλύψετε τους λαχανοντολμαδες.

​Βάζουμε το μισό κρεμμύδι σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να το ψιλοκόψει. Προσθέστε τον μαϊντανό και τον πουρέ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τοποθετήστε αυτό το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
​Χτυπάμε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι μέχρι να τα ψιλοκοψουμε. Προσθέστε τον άνηθο και τον πουρέ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τοποθετήστε αυτό το μείγμα στον κάδο του μίξερ.
Προσθέστε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι, το ελαιόλαδο και το νερό στα πολτοποιημένα μυρωδικά και το κρεμμύδι και ανακατέψτε καλά να ενωθούν.
Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με το χέρι. Σπάμε τον κιμά και προσθέτουμε 1/4 φλιτζάνι νερό ακόμα αν το μείγμα δεν είναι πολύ υγρό.
Μια πολύ υγρή, υγρή γέμιση θα κάνει τους λαχανοντολμαδες με την καλύτερη γεύση.

​Για να συναρμολογήσετε τους λαχανοντολμάδες, πάρτε ένα φύλλο λάχανου και απλώστε το στην επιφάνεια εργασίας σας. Κόψτε το παχύτερο μέρος του στελέχους. Τοποθετήστε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο, διπλώστε την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του φύλλου πάνω από τη γέμιση και τυλίξτε την σε ρολό.
​Συνεχίστε την ίδια διαδικασία ρυθμίζοντας την ποσότητα της γέμισης ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων λάχανου (τα μικρότερα φύλλα παίρνουν λιγότερη γέμιση).
Λάβετε υπόψη ότι όταν ψηθεί η γέμιση, το ρύζι θα διογκωθεί λίγο. Τυλίξτε τα σφιχτά αλλά δίνοντας αρκετό χώρο για να φουσκώσει το ρύζι.
Μερικά φύλλα μπορεί να είναι πολύ μεγάλα. Μπορείτε να τα κόψετε στη μέση και να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε 2 ρολά.
​Στρώστε τα ρολά λάχανου στην κατσαρόλα ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους.
Τα σκεπάζουμε με λαχανόφυλλα.
Τοποθετούμε από πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα. Αυτό θα τα κρατήσει στη θέση τους για να μην διαλύονται κατά το μαγείρεμα.
Ρίχνουμε αρκετό νερό ή ζωμό κότας για να φτάσει στο πιάτο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε σε βράση και μαγειρεύουμε για 30-45 λεπτά.
​Βγάζουμε προσεκτικά το πιάτο και τα επιπλέον λαχανόφυλλα από την κατσαρόλα.

Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών, το κορν φλαουερ και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε λίγο από τον ζεστό ζωμό στο μείγμα των αυγών. Χτυπάμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε ακόμα και ρίχνουμε το μείγμα αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Ανακινήστε προσεκτικά την κατσαρόλα από τη μία πλευρά στην άλλη για να διανεμηθεί η σάλτσα αυγολέμονο.
Αφήστε να πάρει μια βράση. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Η σάλτσα θα πήξει καθώς κάθεται.

Σερβίρετε με λίγο ζεστό φρυγανισμένο ψωμί.
Απολαμβάνω!

Προηγούμενο άρθροΣαγανάκι με φέτα και πιπεριά…Ένα εύκολο και γρήγορο ορεκτικό με γεύση από Ελλάδα.
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια με γλυκιά γέμιση τυριού