Λαχανοντολμάδες με κιμά κοκκινιστοί

Υλικά

2 λάχανα γύρω στα 2.300 γρ. το καθένα
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
250 γρ. χοιρινό κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 κ. σούπας φυτίνη για την κατσαρόλα, προαιρετικά

200 -300 gr πολτό ντομάτας από κονσέρβα ή σπιτικό ή 1-1,5 μεγάλη κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο
σε 1 κούπα νερό.
Λίγο αλάτι

Για το σερβίρισμα, λίγο λεμόνι ή κοκκινοπίπερο καυτερό ή γλυκό

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης δηλαδή τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το λάδι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Μ΄ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο.
Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με την τρύπα από κάτω έτσι ώστε όταν βράζει το νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό του και να βράζει και από μέσα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το λάχανο. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την ένταση για να μην κοχλάζει δυνατά.
Τα εξωτερικά φύλλα γίνονται πολύ γρήγορα γι΄αυτό καλύτερα να κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, να τα αφαιρούμε προσεκτικά και να συνεχίζουμε το βράσιμο για τα υπόλοιπα.
Ξεκινάμε λοιπόν με τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα, απλώνοντάς τα όμορφα.
Τα χωρίζουμε στην μέση και αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι. Τοποθετούμε μία ποσότητα από την γέμιση πάνω σε κάθε φυλλαράκι.
Διπλώνουμε το φύλλο από αριστερά, δεξιά και από κάτω.
Ρολάρουμε μέχρι να τυλιχτεί όλο.

Προχωρώντας προς το εσωτερικό, τα φύλλα του λάχανου όλο και μικραίνουν οπότε κάνουμε το εξής. Αρχικά αφαιρούμε κι εδώ το κοτσάνι.
Μετά παίρνουμε τα δύο μισά του μικρού φύλλου και τα επανωτίζουμε για να ενωθούν.
Τοποθετούμε την γέμιση κανονικά,
και ρολάρουμε. Αυτήν την ένωση των μικρών φύλλων την κάνουμε γιατί θέλουμε όλοι οι λαχανοντολμάδες να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, έτσι ώστε να έχουν την ίδια ποσότητα γέμισης και να βράσουν στον ίδιο χρόνο.
Συνεχίζουμε μέχρι που τα φύλλα να είναι τόσο μικρά που να μην χωράνε την γέμιση.
Αυτά τα φύλλα τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να προστατεύσουμε τους λαχανοντολμάδες την ώρα που θα βράζουν.
Τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες μας, κοντά κοντά για να μην μας ανοίξουν όταν θα βράζουν.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και με τον χυμό ντομάτας ή με τον πελτέ που θα διαλύσουμε στο νερό. Στη ντομάτα ή το διάλυμα του πελτέ διαλύουμε και το αλάτι.
Προσθέτουμε νερό, αρκετό ώστε να καλυφθούν σχεδόν τελείως. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν. Έτσι δεν ξετυλίγονται. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και το ρύζι.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι –πολύ λίγο και κατά προτίμηση ζεστό. Αφήνουμε να μαρουβίσουν λίγη ώρα και σερβίρουμε με λίγο λεμόνι ή κοκκινοπίπερο. Είναι ωραίοι ζεστοί αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις
Όταν φτιάξω τους λαχανοντολμάδες με ντομάτα αυξάνω λίγο και την ποσότητα της ντομάτας στη γέμιση. Επίσης τους φτιάχνω πιο μικρούς από εκείνους που σερβίρω με αυγολέμονο.
Αν έχουμε φρέσκια ντομάτα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αντί του πολτού αλλά θεωρώ ότι είναι πιο νόστιμοι με χυμό ή ακόμα καλύτερα με πελτέ. Το φαγητό είναι χειμωνιάτικο λόγω του λάχανου και ταιριάζει καλύτερα με πελτέ ή διατηρημένη ντομάτα.

Καλό Αποτέλεσμα

Προηγούμενο άρθροΤηγανίτες που λιώνουν στο στόμα: Πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη
Επόμενο άρθροΜπακλαβαδάκια ψημένα με καρύδια και κανέλα