Συστατικά
200 g / 1 φλιτζάνι πλιγούρι
1 μεγάλο λάχανο (να βγάζει περίπου 20 μεγάλα έως μεσαία φύλλα λάχανο)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
225 g κιμά
Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
30 ml / 2 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο
15 ml / 1 κουταλάκι. αποξηραμένη μέντα
5 ml / 1 κουταλάκι του γλυκού. κύμινο
5 ml / 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινες πιπέρι νιφάδες (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 

Για τη σάλτσα:

4 σκελίδες σκόρδα, σπασμένα  και ψιλοκομμένα
15 ml / 1 κουταλάκι. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι 
2 φλιτζάνια νερό
15 ml / 1 κουταλάκι. τοματοπελτέ
Αποξηραμένες νιφάδες μέντας και νιφάδες κόκκινου πιπεριου για το σερβίρισμα
Σερβίρετε και  με γιαούρτι 

Οδηγίες
 

  • Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
  • Κόψτε την κάτω ρίζα του λάχανου και βάλτε να βράσει 8-10 λεπτά
  • Αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια, πάρτε ένα μαχαίρι και αφαιρέστε τα εξωτερικα φύλλα. Τα υπόλοιπα φύλλα θα αρχίσουν να ξεφλουδίζουν χωρίς να σπάνε ένα προς ένα. 
  • Ξεφλουδίστε περίπου 20 μεγάλα έως μεσαία φύλλα για περιτύλιξη και αφήστε τα στην άκρη 
Για την γέμιση
  • Ανακατέψτε το πλιγούρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το αποξηραμένο μέντα, το κύμινο, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ζυμώνετε καλά με τα χέρια σας για λίγα λεπτά. Ρίξτε το κιμά και ζυμώστε για ένα λεπτό για να συνδυαστούν καλά.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε προσεκτικά και κάντε μια κοπή σε σχήμα V για να αφαιρέσετε το σκληρό τμήμα από τη βάση κάθε φύλλου λάχανου. 
  • Τοποθετήστε 1 έως 1 ½ κουταλιά της γέμισης (ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου) στη μέση του φύλλου. Διπλώστε στις πλευρές και στη συνέχεια κυλήστε το φύλλο σφιχτά. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα με την γέμιση.
  • Τοποθετήστε τα τυλιγμένα φύλλα σφιχτά σε μια κατσαρόλα με την πλευρά ραφής προς τα κάτω, κάντε και το δεύτερο στρώμα και συσκευάστε σφιχτά.
Για τη σάλτσα, 
  • Ανακατέψτε το νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την πάστα ντομάτας και το ψιλοκομμένο σκόρδο σε ένα μπολ. 
  • Βάλτε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. 
  • Ρίξτε αυτή τη σάλτσα πάνω από τα φύλλα λάχανου που έχουν τυλιχθεί (το νερό θα πρέπει να καλύψει τους τυλιγμένους ντολμάδες). Τοποθετήστε ένα πιάτο απο πάνω για να μην ξετυλιχτουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  • Σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 40 – 45 λεπτά, σιγοβράζοντας απαλά.
  • Μόλις μαγειρευτούν οι ντολμάδες, σερβίρετε τους ζεστούς, διακοσμηστε με ξηρή μέντα και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. 
Ενα γιαούρτι συμπληρώνει αυτό το νόστιμο φαγητό.
Προηγούμενο άρθροΑυτή η Αμαρτία θα σας Μείνει Αξέχαστη….Οπως το Εφτιαχνε η Γιαγιά με Μπομπότα
Επόμενο άρθροΦανουρόπιτα Παραδοσιακή…