Συστατικά

1 μεσαίο λευκό λάχανο
500 γραμμάρια γαλοπούλας ή μοσχαρίσιο κιμά
140 g ρύζι (¾ φλιτζάνι)
300 ml νερό για βράσιμο του ρυζιού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι συν άφθονο πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας
3 κουταλιές της σούπας ντομάτα
κουταλιά της σούπας πουρέ ντομάτας
300 ml ζωμό κοτόπουλο / λαχανικό

Οδηγίες

Προετοιμάστε το λάχανο κόβοντας το σκληρό μεσαίο κομμάτι. Τοποθετήστε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με περίπου 5-6 cm νερό (κόψτε το κάτω), καλύψτε και αφήστε το να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε απαλά για περίπου 10 λεπτά,σκεπασμένο, έως ότου τα εξωτερικά φύλλα αρχίσουν να διαχωρίζονται.

Αφαιρέστε το λάχανο από την κατσαρόλα (χρησιμοποιήστε 2 πιρούνια και ένα μαχαίρι για να βοηθήσετε τα φύλλα να διαχωριστούν) και τοποθετήστε προσεκτικά τα χαλαρά φύλλα σε ένα πιάτο ένα προς ένα. Τοποθετήστε το λάχανο πίσω στην κατσαρόλα, συνεχίστε να σιγοβράζει και αφαιρέστε μερικά ακόμη φύλλα. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία έως ότου λάβετε περίπου 20 φύλλα.

Ενώ το λάχανο σιγοβράζει ξεπλύνετε καλά το ρύζι, αναμείξτε με 1 και ¼ φλιτζάνι ελαφρώς αλατισμένο νερό, καλύψτε και αφήστε το να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά καισιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά, σκεπασμένο, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει. αναμείξτε το με το ρύζι και αφήστε το στην άκρη.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C. Στρώστε μία μεγαλη κατσαρόλα με φύλλα λάχανου
(τα μικρά ή αυτά που έχουν σκιστεί) και αφήστε το στην άκρη.
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το παχύ κομμάτι (νεύρο) που τρέχει κατά
μήκος του φύλλου λάχανου στο εξωτερικό. Προσέξτε να μην σκισετε το φύλλο. Κάντε το
για κάθε φύλλο.

Συνδυάστε το ρύζι και το μείγμα κρεμμυδιού (μόλις κρυώσει) με το κρέας, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, προσθέστε άφθονο πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Φτιάξτε ένα κεφτεδάκι σχήματος ωοειδούς και τοποθετήστε το στο φύλλο. Για να αναδιπλώσετε ένα ρολό λάχανου στις μακρύτερες πλευρές, στη συνέχεια τυλίξτε το γέμισμα ξεκινώντας με το παχύ άκρο του φύλλου. Πιέστε το μείγμα με τα δάχτυλά σας καθώς τυλίγετε και κυλήστε όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.

Φτιάξτε τη σάλτσα συνδυάζοντας το ζεστό ζωμό με την σάλτσα ντομάτας και την πάστα ντομάτας και ανακατεύοντας καλά.

Τοποθετούμε τα ρολά (σαρμάδες) σε σειρές σε μια κατσαρόλα Τους βάζουμε κολλητά.
Μόλις ετοιμάσουμε μια σειρά ρίχνουμε λίγη από την σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμετο ίδιο με τις υπόλοιπες σειρές. Τη δεύτερη στρώση ντολμάδες τη βάζουμε σταυρωτά με τους κάτω για να μην έχουν φόβο να διαλυθούν.
Ρίχνουμε από πάνω νερό ή ζωμό και επιπλέον λίγο λάδι. Τα υγρά πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζουν τους λαχανοντολμάδες. Σκεπάζουμε με πιάτο και ψήνουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα (ή λιγότερο αν χρησιμοποιούμε χύτρα). Αν θέλουμε μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα με 2 κουταλιές κορνφλάουρ.

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠατάτες φούρνου με λεμόνι, σκόρδο και ρίγανη
Επόμενο άρθροΣουσαμένια κουλουράκια… δε σταματάς να τρως