Ρολάκια Μελιτζάνας γεμιστά με πάστα καρυδιού

Αυτά σερβίρονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα βάλετε στο ψυγείο, τα βγάζετε λίγο πριν τα σερβίρετε για να φύγουν τα κρύα. Μπορείτε να τα φτιάξετε μια μέρα νωρίτερα.

Υλικά

4 μελιτζάνες φλάσκες
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα μελιτζάνας
¾ κουταλάκι του γλυκού σπόρους ολόκληρου κόλιανδρου
¾ κουταλάκι του γλυκού σαφράν
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
3 – 4 κλωνάρια κόλιανδρο, χοντροκομμένα
πρέζα πιπέρι καγιέν
2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
σπόρους από μισό ρόδι
κόλιαντρο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Κόψτε την κορυφή από μια μελιτζάνα. Κόψτε μια λεπτή φέτα από τις δύο αντίθετες μακριές πλευρές της μελιτζάνας. Βασικά, αφαιρείτε το δέρμα για να μην καταλήξετε με μερικές λωρίδες μελιτζάνας που έχουν ένα μακρύ κομμάτι φλούδας πάνω τους. Κόψτε τη μελιτζάνα κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους περίπου 1,2 εκ. Πιθανότατα θα λάβετε μεταξύ 4 έως 6 μακριές λωρίδες από κάθε μελιτζάνα. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Απλώστε τις λωρίδες σε μια στρώση σε χαρτί κουζίνας, αλατίστε τις και αφήστε τις να καθίσουν για περίπου 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρέσετε τυχόν πίκρα από τη μελιτζάνα.

Όσο περιμένετε την αλατισμένη μελιτζάνα φτιάχνετε τη γέμιση.
Χρησιμοποιώντας ένα γουδοχέρι και γουδί, χτυπήστε σε πάστα τον σπόρο κόλιανδρου, το σαφράν, το αλάτι, το σκόρδο, τα κλωνάρια κόλιανδρου, το καγιέν. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μπλεντερ, τρίβουμε τα καρύδια καλα. Προσθέστε το μπαχαρικό και την πάστα βοτάνων που μόλις φτιάξατε στα καρύδια και στη συνέχεια αλέστε τα καρύδια λίγο ακόμα μέχρι να είναι καλά και να ενσωματωθεί καλά η πάστα. Αδειάστε το μείγμα καρυδιών σε ένα μεσαίο μπολ. Περιχύστε το ξύδι από κόκκινο κρασί πάνω από το μείγμα και στη συνέχεια ρίξτε τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο και τον άνηθο.
Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα μυρωδικά και τα καρύδια. Δοκιμάζουμε τη γέμιση για αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται. Η γέμιση όμως πρέπει να είναι αρκετά αλατισμένη. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη η μελιτζάνα.
Εάν αλατίσετε τη μελιτζάνα και έχουν περάσει περίπου 30 λεπτά, είστε έτοιμοι να τη τηγανίσετε.

Σκουπίστε με μια χαρτοπετσέτα τις μελιτζανες. Για να τηγανίσετε τη μελιτζάνα, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Η μελιτζάνα είναι ένα σφουγγάρι, που απορροφά πολύ λάδι όταν τηγανίζετε.
Ένα αντικολλητικό τηγάνι θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα λαδιού που θα χρειαστείτε για το τηγάνισμα.
Τοποθετήστε 2 φύλλα ψησίματος στρωμένα με χαρτί κουζίνας. Θα βάλετε τις τηγανητές μελιτζάνες στις χαρτοπετσέτες για να απορροφήσετε λίγο από το λάδι όταν βγουν αμέσως από το τηγάνι.
Ζεσταίνουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά.
Βεβαιωθείτε ότι το λάδι είναι ζεστό πριν βάλετε τη μελιτζάνα μέσα. Θα πρέπει να ακούσετε ένα τσιτσίρισμα όταν χτυπάει στο λάδι. Προσθέστε περίπου 5 έως 6 λωρίδες μελιτζάνας στο τηγάνι. δεν χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί με τον συνωστισμό, αλλά δεν πρέπει να επικαλύπτονται. Τηγανίζουμε για περίπου 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Θα πρέπει να αλατίσετε τη μελιτζάνα σας ενώ τις τηγανίζετε. Αναποδογυρίζουμε τις λωρίδες μελιτζάνας και τηγανίζουμε από την άλλη πλευρά μέχρι να γίνουν.

Μην παραψήσετε τη μελιτζάνα. Πρέπει να έχουν χρυσαφί χρώμα και να έχουν ψηθεί καλά, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακές. Οι λωρίδες μελιτζάνας θα πρέπει να διατηρήσουν το σχήμα τους όταν τις τυλίγετε. Εάν είναι επίσης πολύ μαλακά, απλώς θα καταρρεύσουν όταν προσπαθήσετε να δουλέψετε μαζί τους.
Αφού γίνει η πρώτη παρτίδα, απλώστε τη μελιτζάνα πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίστε να τηγανίζετε τις υπόλοιπες λωρίδες μελιτζάνας σε παρτίδες μέχρι να τελειώσουν όλα. Θα χρειαστεί να προσθέσετε ελαιόλαδο στο τηγάνι ενδιάμεσα στις παρτίδες. Αφήστε το λάδι να ζεσταθεί πριν προσθέσετε την επόμενη παρτίδα μελιτζάνας.
Βγάζετε τη γέμιση από καρύδι από το ψυγείο. Μόλις η μελιτζάνα κρυώσει αρκετά για να τη χειριστείτε (αυτό δεν θα διαρκέσει καθόλου), είστε έτοιμοι να συναρμολογήσετε.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού, αλείψτε μια λεπτή στρώση από το μείγμα καρυδιού στο μήκος της λωρίδας της μελιτζάνας. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από τη μία άκρη, τυλίγουμε τη μελιτζάνα σε ρολό. Τοποθετήστε τη ραφή του ρολού προς τα κάτω όταν την αφήνετε στην άκρη. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες λωρίδες μελιτζάνας μέχρι να τελειώσετε.

Πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε τα ρολά με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και τους σπόρους ροδιού. 
Αυτή η συνταγή κάνει 20 γεμιστά ρολά μελιτζάνας. Αυτή η ποσότητα θα διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της μελιτζάνας σας.

Επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://foodanthology.wordpress.com/…/going-back-to.../

Προηγούμενο άρθροΠίτα Λαχανικών.
Επόμενο άρθροΤα Χωνάκια γλυκιάς κρέμας είναι καταπληκτικά.