Λαχανοντολμάδες με σάλτσα 

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο

Για την Γέμιση
750gr κιμά
3 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα η γλασέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κρεμμύδια
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ματσάκι άνηθο
αλάτι πιπέρι λίγο λάδι

για την σάλτσα
1 κουτί κορν φλάουρ
2,5 λίτρα νερό
2 αυγά
2 κσ βούτυρο γάλακτος
1 κύβο κότας ή βοδινού
αλάτι πιπέρι χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες , ξεκινάμε καθαρίζοντας το λάχανο και αφαιρώντας με μαχαίρι το κοτσάνι.
Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.

Για την σάλτσα
Διαλύουμε σε μία κούπα το νισεστέ με το νερό και στη συνέχεια το ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα αλάτι πιπέρι και ανακατευουμε για λιγο
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το χυμό από το λεμόνι
Βάζουμε τους λαχανοντολμάδες στο πιάτο μας και απλώνουμε όση σάλτσα θέλουμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες, πασπαλιζουμε με κόκκινο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΛεμονάτες φτερούγες κοτόπουλου…τρώγονται με τα χέρια
Επόμενο άρθροΓλυκάκι με καρύδι…είναι τόσο εύκολο που θα το κάνετε τώρα