Λαχταριστά, όμορφα, γλυκά σφολιατίνια 😍

Υλικά

Ζύμη:
Αλεύρι 400 γρ (+/-)
Βούτυρο 250 γρ
Γιαουρτι 200 γρ
Αυγό 1 τεμ.
Σόδα 1 κουτ κοφτη
Ζάχαρη βανίλια 5 γρ
Αλάτι πρέζα

Γέμιση:
Βουτυρο 100 γρ
Ζάχαρη 250 γρ
Αλεύρι 250 γρ
Ζάχαρη βανίλια 5 γρ

Εκτέλεση

Χτυπήστε το μαλακό βούτυρο με ένα σύρμα, προσθέστε τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας, το αλεύρι, τριψτε με τα χερια (σαν χοντρή άμμος). Αν πάρετε μια χούφτα από τη γέμιση και τη σφίξετε στην παλάμη του χεριού σας, η γέμιση θα πρέπει να γινετε μια μαζα και οταν την πιεσετε να τριβετε. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο για 1 ώρα.

Επιπλέον κρόκος + 1 κουτ. γάλα για το βούρτσισμα.
Ασπαδι για τη λίπανση του στρώματος της ζύμης.

Για την ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, αλευρωνουμε το παγωμένο βούτυρο και το τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη, ανακατεύοντας κάθε φορά ώστε τα τριμματα του βουτύρου να τυλιχτούν στο αλεύρι και να μην κολλήσουν μεταξύ τους (χοντρη άμμος), προσθέστε τη ζάχαρη βανίλιας, το αλάτι.

Στο γιαουρτι σβήνουμε τη σόδα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αυγό, χτυπάμε με ένα πιρούνι, ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου-αλευριού.
Ζυμώνουμε τη ζύμη, μαζεύοντας σε μπάλα, μην τη ζυμώνουμε για πολλή ώρα αλλα μέχρι να ομογενοποιηθεί, τη βάζουμε σε μια σακούλα, τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Έφτιαξα τη ζύμη το βράδυ και έψησα το πρωί.

Χωρίζουμε την έτοιμη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Πασπαλίζουμε το τραπέζι και τη ζύμη με αλεύρι, ανοιγουμε κάθε μέρος της ζύμης σε ένα ορθογώνιο στρώμα, πάχους ρολού 1,5-2 mm.

Λιπάνετε τη στρώση της ζύμης με πρωτεΐνη για να κολλήσει η γέμιση και να μην πέσει όταν τυλίγετε το ρολό.
Βάζετε το 1/2 της γέμισης μοιράζοντάς την ομοιόμορφα, πιέζετε απαλά τη γέμιση στη ζύμη με την παλάμη σας.


Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, με τη ραφή προς τα κάτω


Ανακατευετε και αλειφετε 1 κροκο αυγού + 1 κουτ. γάλα και φτιάξτε ένα σχέδιο με ένα πιρούνι,

κόψτε σε τρίγωνα με ένα μαχαίρι για σγουρό κόψιμο


Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί Ψήνουμε στους 170 γρ για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

ΠΗΓΗ: myvipechka

Προηγούμενο άρθροΝόστιμα σπιτικά ψωμάκια με μερέντα, όπως και της μαμάς.
Επόμενο άρθροΑπλό και λαχταριστό κέικ σοκολάτας