Λουκουμάδες Μήλου

Υλικά

Κάνει 14-15 λουκουμάδες
για την ζύμη
2 1/2 φλιτζάνια (315g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2g) αλάτι
1 κουταλιά της σούπας (15g) καστανή ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού
15 g φρέσκια μαγιά (1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά)
1 κουταλάκι του γλυκού (5g) ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας (28 ml) λάδι
3/4 φλιτζάνι (180 ml) χλιαρό γάλα
1 αυγό, χτυπημένο

Γέμιση μήλου
3-4 μεσαία μήλα (περίπου 600-800g), ξεφλουδισμένα, χωρίς πηρύνα και κομμένα σε μικρά κομμάτια χυμό από μισό λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας (30g) καστανή ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού (1g) αλεσμένη κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/3 φλιτζάνι (80 ml) νερό

Γαρνιτούρα
1/3 φλιτζάνι (70g) ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού (1g) αλεσμένη κανέλα

Εκτέλεση

Προετοιμάστε τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε ένα μικρό μπολ
ανακατεύουμε φρέσκια μαγιά με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να υγροποιηθεί.
Διαλύστε τη μαγιά σε 1/4 φλιτζάνι γάλα και στη συνέχεια προσθέστε στο μείγμα αλευριού.
Προσθέστε το λάδι, το αυγό και το υπόλοιπο γάλα και αρχίστε να ζυμώνετε μέχρι να μαλακώσει και τραβήξει ελαφρώς από τις πλευρές του μπολ. ​​Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου (θερμός χώρος) έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προετοιμάστε την γέμιση μήλου.
Τοποθετήστε κομμάτια μήλου, ζάχαρη, χυμό λεμονιού, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και
νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου τα μήλα είναι μαλακά. Μεταφέρετε τα μήλα σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσουν μέχρι να είναι έτοιμα για χρήση.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας έναν πλάστη ανοίξτε τη ζύμη μέχρι πάχους
1 cm . Χρησιμοποιήστε ένα κόπτη στρογγυλό 7,5 cm για να κόψετε τους λουκουμάδες.
Ζυμώστε ξανά το υπόλοιπο της ζύμης και κόψτε σε λουκουμάδες μέχρι να μην μείνει ζύμη.
Τοποθετήστε τους λουκουμάδες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, περίπου
4 εκ μακρια. Καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να ξεκουραστουν για περίπου
30 λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατέψτε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα. Ζεσταίνετε 4-5 εκ λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα ή τηγανίστε στους 160-180C. Μόλις είναι ζεστό , τοποθετήστε 2, 3 λουκουμάδες  κάθε φορά ανάποδα και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς χρυσοι στο κάτω μέρος.

Αναποδογυρίστε και τηγανίστε την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει.
Αφαιρέστε κάθε λουκουμά και στραγγίστε σε χαρτοπετσέτες. Επαναλάβετε έως ότου τηγανιστούν όλοι. Ενώ είναι ακόμα ζεστοί, ρίξτε το καθένα με το μείγμα ζάχαρης κανέλας.
Μεταφέρετε το γέμισμα μήλου σε μια σακούλα σωληνώσεων με απλή άκρη (9 mm).
Χρησιμοποιήστε ένα σουβλάκι για να δημιουργήσετε μια τρύπα στο πλάι κάθε ζύμης.
Γεμίστε κάθε λουκουμά με γέμιση μήλου. 

Έτοιμοιιιιιιιιιιιιιι!

Subscribe to recipe’s youtube chanel here

Προηγούμενο άρθροΗπειρώτικο Στιφάδο
Επόμενο άρθροΠεντανόστιμα τυρομπαλάκια…..μπουκιά και συχώριο