Κέικ με κρέμα και σιρόπι μελιού

Υλικά

για Κέικ
4 αυγά χωρισμένα
1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας νερό
125 γρ βούτυρο λιωμένο
¾ φλιτζάνι απλό αλεύρι
2 φλιτζάνια (500 ml) πλήρες γάλα, χλιαρό

Σιρόπι Μελιού
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα

Εκτέλεση:

για το Κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (140°C με τον αέρα). Στρώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ 20 εκ
Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Αφήνω στην άκρη
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο. Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο μέχρι να ανακατευτεί

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάμε σταδιακά το χλιαρό γάλα μέχρι να ενσωματωθεί. Διπλώνουμε απαλά τα ασπράδια με ένα μεγάλο μεταλλικό κουτάλι Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και το κέντρο να κουνιέται ελαφρώς. Αφήστε να κρυώσει στη φόρμα μέχρι να κρυώσει εντελώς

για το σιρόπι μελιού

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πήξει σε σιρόπι. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα το κέικ και περιχύνουμε με σιρόπι και μετά σερβίρουμε

Συμβουλές:
Ο ευκολότερος τρόπος για να φρυγανίσετε τους ξηρούς καρπούς είναι να τους τοποθετήσετε στο φούρνο αφού τελειώσει το ψήσιμο του κέικ. Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και ψήστε για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν
Όταν προσθέτετε τα χτυπημένα ασπράδια αυγών στο κουρκούτι, ξεκινήστε ανακατεύοντας μια κουταλιά από το χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα. Θα ελαφρύνει το κουρκούτι και θα το κάνει πιο αποδεκτό από το υπόλοιπο ασπράδι όταν το ανακατέψετε απαλά

ΠΗΓΗ: myfoodbook

Προηγούμενο άρθροΜακαρονοπιτα
Επόμενο άρθροΠαστουρμαδόπιτα