Μακαρόνια ψημένα με τυριά

Υλικά

500 γραμμάρια κοντού ζυμαρικού (πένες κατά προτίμηση)
60 γραμμάρια βούτυρο 
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 γραμμάρια αλεύρι
500 ml γάλα
αλάτι και λευκό πιπέρι
300 γραμμάρια τυρί (ενός τύπου ή σε μείγμα) που λιώνει όμορφα, χρησιμοποίησα 150 γραμμάρια τριμμένο τσένταρ και 150 γραμμάρια μοτσαρέλας 
1  πρέζα μοσχοκάρυδο.

Προετοιμασία

1. Ενεργοποιήστε το φούρνο και ρυθμίστε το στους 180 ° C, και ένα πυρέξ λαδώνοντάς την καλά με 10 γραμμάρια βούτυρο.
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με 4-5 λίτρα νερό. Όταν βράσει το νερό, προσθέστε 1 κουταλιά αλάτι.
Αφήνουμε να βράσει ξανά και διαλύουμε το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
Ανακατέψτε μία φορά για να βεβαιωθείτε ότι δεν κολλάει στον πάτο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στη συσκευασία.

2. Αφού περάσουν τα 5 λεπτά (στην περίπτωσή μου, εσείς, επαναλαμβάνω, ελέγξτε τι αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών που θα χρησιμοποιήσετε), τα ζυμαρικά τα στραγγίζετε καλά.

3. Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε ένα μπολ και πασπαλίστε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμη η σάλτσα.

Προετοιμασία σάλτσας

4. Ενώ ψήνονταν τα ζυμαρικά, εκμεταλλεύτηκα τα 5 λεπτά για τρύψω τα τυριά στο μεγάλο τρίφτη. Προφανώς, μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας συνδυασμό τυριών για αυτά τα μακαρόνια και το ψημένο τυρί.

5. Στην απλούστερη μορφή του, η σάλτσα για αυτά τα μακαρόνια στο φούρνο είναι μια κλασική μπεσαμέλ.
Έβαλα σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και βούτυρο. Όταν λιώσει τελείως το βούτυρο και αρχίσει να φουσκώνει, πρόσθεσα το αλεύρι και το ανακάτεψα μέχρι να εμποτιστεί καλά. Εκαψα το αλεύρι για 1 λεπτό και έριξα σταδιακά το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου), ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Έβρασα τη σάλτσα για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει καλά. Έσβησα τη φωτιά και καρύκευσα με αλάτι και λευκό πιπέρι (για γεύση) και 1 σταγόνα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά).

6. Ρίξτε τα δύο τρίτα του τριμμένου τυριού στη ζεστή σάλτσα μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε επίμονα μέχρι να λιώσει όλο το τυρί.

Συναρμολόγηση

7. Ρίχνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ με τυρί αμέσως πάνω στα ζυμαρικά. Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα για να πάρουμε όλη τη σάλτσα που θα μπορούσε να κολλήσει στο τηγάνι.
8. Ανακατέψτε καλά τα μακαρόνια με τη σάλτσα.
9. Ρίξτε τα μακαρόνια ανακατεμένα με τη σάλτσα στο πυρέξ που ετοιμάσατε. Χρησιμοποιήστε ξανά μια σπάτουλα για να μεταφέρετε όλη τη σάλτσα που θα μπορούσε να μείνει στο μπολ. Ισοπεδώστε καλά τα μακαρόνια στη φόρμα και πασπαλίστε
από πάνω όλα τα υπόλοιπα τυριά.
10. Βάζουμε αμέσως τα μακαρόνια και το τυρί μας στο φούρνο, τα οποία πρέπει να προθερμανθούν στους 180 ° C.
Τα τοποθετούμε στην μέση του φούρνου για 15 λεπτά. Μετά από αυτά τα 15 λεπτά, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί στους 230 ° C, στη λειτουργία σχάρας, για 3-4 λεπτά, για να αποκτήσει μια κοκκινωπή και τραγανή κρούστα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Μετά το ψήσιμο, αφήνουμε τα μακαρόνια και το τυρί μας να κρυώσουν στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά. Στην πραγματικότητα, θα είναι απίστευτα ζεστά, αμέσως μετά το ψησιμο.
Στη συνέχεια τα κόβουμε σε φέτες και τα σερβίρουμε, ζεστά.

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτογλυκό με σοκολάτα και μπανάνα
Επόμενο άρθροΑυγό σε φέτες φωμιού ή φέτες με αυγό