Μακεδονίτικο Πεινιρλί (Παστουρμαλί)

Συστατικά:

100 ml γάλακτος
50 ml γιαούρτι
2 κουταλιές λάδι
1 ασπράδι αυγού
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κύβος μαγιάς (20 g)
250-300 g αλεύρι
μια πρέζα μπέικιν πάουντερ
μαλακή μαργαρίνη ή βούτυρο οσο απαιτείται
1 κρόκος αυγού και σουσάμι
300 γρ. Ψιλοκομμένο καπνιστό μπέικον
200 γραμμάρια τριμμένου τυριού

Παρασκευή:

Διαλύστε τη μαγιά σε ζεστό γάλα με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Προσθέστε σε αυτό το διάλυμα γιαούρτι, λάδι, αλάτι, ασπράδι αυγού, μπέικιν πάουντερ και προσθέστε περίπου 200 γραμμάρια αλεύρι και ανακατέψτε τη ζύμη. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι, εάν χρειάζεται, έως ότου έχετε μαλακή και κολώδης ζύμη.
Αφήστε να παραμείνει για 40 λεπτά. Στη συνέχεια, χωρίστε το σε 4 μέρη.
Πάρτε ένα μέρος, απλώστε το σε μια μικρή βάση ζύμηεςκαι επικαλύψτε το με μαλακή μαργαρίνη (όχι λιωμένη).
Πάρτε μια άλλη μερίδα, απλώστε την στο ίδιο μέγεθος και τοποθετήστε την πάνω από την πρώτη βάση.
Με τα χέρια σας συνδέστε απαλά τις 2 κρούστες και σχηματίστε παστρμαλιά, τα άκρα παχύτερα και στην λεπτότερη.


Τοποθετήστε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και στο λεπτότερο μέρος τοποθετήστε κύβους μπέικον και τυρί από πάνω. Επαναλάβετε το ίδιο με άλλη ζύμη και σχηματίστε άλλη πάσταλμα. Καλύψτε τα άκρα με μαργαρίνη ή βούτυρο και κρόκο αυγού, απλώστε σουσάμι πάνω από τις άκρες και αφήστε τα να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Στη συνέχεια ψήνουμε στους 180 C βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

 

Προηγούμενο άρθροΣπιτικά Burger από τον George Raggos
Επόμενο άρθροΠίτσα του 5 λέπτου