Μαλακά τυροπιτάκια με χειροποίητη ζύμη

Υλικά:

Περίπου 600 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ (+ επιπλεόν για ζύμωμα) Χρησιμοποίησα συνολικά περίπου 900 γραμμάρια “Rodna Stryaha”
2 αυγα
10 g ξηρής μαγιάς
1 κουτ σολ
1 κουτ ζάχαρη
250 ml φρέσκου γάλακτος
100 ml νερού
100 ml. λάδι
250-300 γραμμάρια στραγγισμένου και θρυμματισμένου τυριού / έβαλα 250 γραμμάρια και φαινόταν λίγο.

Για επάλειψη
2-3 κσ γάλα
1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση

Αρχικά προετοιμάζουμε όλα τα προϊόντα 30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε έτσι ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αρχικά, κοσκινίστε το αλεύρι.
Ζεσταίνετε το γάλα με το νερό για 5 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε τη μαγιά και τη ζάχαρη, καθώς και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.

Ανακατέψτε και αφήστε τη μαγιά καλυμμένη με πιατο ή πετσέτα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, σε ένα μεγαλύτερο μπολ όπου θα ήταν βολικό να ζυμώσετε τη ζύμη, βάλτε 400 g αλεύρι και αλάτι, φτιάξτε ένα πηγαδι στην μέση και προσθέστε τα αυγά και το μειγμα μαγιας.

Ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το λάδι που ρίχνουμε σταδιακά στις πλευρές του μπολ. Ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια σας μέχρι να σταματήσει να κολλάει, αλλά θα πρέπει να παραμείνει μαλακή.
Ζύμωσα όλη την ώρα στο μπολ. Στη συνέχεια, λιπαίνετε ελαφρά το μπολ και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, καλύπτοντάς την με μία μεμβράνη. Μόλις η ζύμη φουσκώσει / ο όγκος τριπλασιάστηκε,

την άφησα έξω στους 30 βαθμούς / την χώρισα σε 12 μπάλες ίσου μεγέθους. Σκεπάστε ξανά για να φουσκώσουν για περίπου 15 λεπτά

και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προετοιμάστε το τυρί, το βούτυρο, αλεύρι
αλευρώστε λίγο τον παγκο σας και λιπάνετε τον πλάστη σας. Πάρτε μια μπάλα, απλώστε την ελαφρά με τα δάχτυλά σας και, στη συνέχεια, ανοιξτε την με έναν πλάστη σε ένα ορθογώνιο σε μέγεθος περίπου 20/25 cm. Λιπάνετε με λίγο βούτυρο,
πασπαλίζουμε με τυρί,

τυλίγουμε σε ένα ωραίο σφιχτό ρολό και στη συνέχεια ένα σαλιγκάρι. Και έτσι με τις
άλλες 11 μπάλες. Τα έτοιμα σαλιγκάρια τα σκεπάζουμε και φουσκώνουν για άλλα 15 λεπτά,

κατά τη διάρκεια του οποίου προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αερα. Πριν τα ψήσετε, αλείψτε τα με λίγο κτυπημένο κρόκο με γάλα.

Ψήστε μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα / περίπου 30 λεπτά 

Ενώ είναι ακόμη ζεστό, ραντίστε τα τυροπιτάκια με βρεγμένα χέρια και αλείψτε τα με λιωμένο βούτυρο. Σκεπάστε τα με μια πετσέτα για να τα μαλακώσετε ακόμη περισσότερο  άξιζε τον κόπο ♥ ️🌼

Καλη Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροMυρμηγκάτο…ένα κέικ συροπιαστο με άρωμα και γεύση πορτοκάλι, σοκολάτα
Επόμενο άρθροΚέικ με γλάσο σοκολάτας